A jövedelmi különbségek egyre elviselhetetlenebbek Magyarországon?

Gyurcsány és csapata mindenkit egyformán szegénnyé tenne, kivéve saját magukat

Elképesztő: tízszeres jövedelmi különbség van a magyarok között (portfolio.hu); Még jobban kettészakadt Magyarország, tovább nőtt a jövedelemkülönbség (24.hu)

Imádják a szegénységet odaát: Orbán, a perverziók és a halál után a negyedik kedvenc témájuk - egyszerűen vágynak rá. Vadásszák, gyártják a rossz híreket, mutatókat. 

 • Egyre jobban szétszakad a társadalom!
 • Hiába növekszik az átlagbér, ha a Mészáros is beleszámít! Miért nem a mediánbérről beszélünk?
 • Hiába növekszik az én bérem (Orbán ellenére, és csakis az EU-s pénzek miatt), ha egyre többen süllyednek a szegénységbe!

Mindig tudtuk természetesen az MSZP-SZDSZ-ről és klónjaikról, hogy mélyérzésű, empatikus lelkek - ezért is aggódnak mindig olyan tömegekért, akiket sose láttak, és nem is nagyon akarnak látni - de persze mindent megtesznek azért, hogy egyre többen kerüljenek oda: ha esetleg nincs is tömeges szegénység, ők majd gondoskodnak róla.

kapcsolódó

Nézzünk hát körbe, ezúttal néhány - Fidesz-pártisággal nehezen vádolható - nemzetközi szervezetnél (Eurostat, OECD, IMF), hogy ők hogy látják - bár amióta 2015-ben Orbán Viktor az ellenzék szerint lefizette a norvég válogatottat, azóta ki tudja! Hátha ezt is mind ő hamisította. 

 • EurostatGini-index (koefficiens): a lakosság összes, valamint jövedelmi csoportonként rendelkezésre álló jövedelmét, ill. azok kapcsolatát vizsgálja - nevét kifejlesztőjéről, Corrado Gini olasz közgazdászról kapta. Magyarország 40 vizsgált országból a 14. legkiegyensúlyozottabb - előttünk többek között (kiegyensúlyozottabb) Szlovákia, Izland, Ausztria, Svédország, Hollandia (róluk még később). Mögöttünk - tehát szétszakadóbb - Írország, Svájc, maga az EU átlaga, Luxemburg, Románia és az Egyesült Királyság is. Ja, meg Németország!
 • OECD: szintén a Gini-index - itt ugyanazok a mutatók kissé más értéket kaptak az eltérő időszakok miatt, és természetesen más országcsoportokat is elemez, de így is a középmezőnyben landoltunk: Magyarország 26 vizsgált indulóból a 14. helyen áll - a győztes és legigazságosabb ország itt is Szlovákia. Milyen nehéz is nekünk! A világ egyik leggazdagabb (Ausztria), és legkiegyensúlyozottabb országai szomszédságában kell élnünk.
 • Átlag / medián: mindenki kedvenc kifejezése mostanában - főleg azoké, akik azt se tudják, mi az a medián (a sorba rendezett adathalmaz középső értéke, tehát jellemzően nem torzít annyira, mint a sima számtani átlag).
  • Módszer: Fogjuk az Eurostat által közzétett, Wikipédia által (bocs) rendszerezett átlag- és mediánbéreket országonként, majd elosztjuk őket egymással. Ez is egy durva támpontot adhat nekünk ahhoz, hogy a társadalom legtöbb tagjának fizetése valóban közel van-e a számtani átlaghoz, vagy hogy tényleg Mészáros Lőrinc keresi-e meg a magyar összjövedelem 80%-át.
  • Ismét kellemetlen hírek: Nem. Magyarország újra a tökéletes 14. helyen végzett a 28-ból (az EU átlaga is a listán található). Meglepetés: a lista élén (a legegyenlőtlenebb országok): Észtország, Görögország, Litvánia, Olaszország, és HOLLANDIA.

Érdekes, irreleváns adat ehhez: Oroszország legnagyobb külkereskedelmi partnere Európában pont Hollandia (WITS).

 • Átlag/medián nettóbér PPP (vásárlóerő-paritáson): hogy még egy forrást/módszert is kipróbáljunk, mindezt nézzük meg a helyi árakhoz igazítva is! Forrás: IMF/Wikipédia. Meglepetés: a gazdag-gazdag országokban a gazdagabbak még a nálunk eleve gazdagabb átlagnál is jóval aránytalanabbul gazdagabbak. A lista elején Svájc, Luxemburg, Norvégia, Ausztria, Dánia és Hollandia. Magyarország regionális társaival a lista közepén található - amúgy Szlovákiával együtt.
 •  

Tehát lehet idősoros adatokat, trendeket bújni, keresni a leszakadást, szétszakadást, áthidalhatatlan kasztokat és a szegénységet - egészen biztosan megtaláljuk, ha nagyon akarjuk. Az ellenzéki térfélen azt is rendre elfelejtik, hogy a lecsúszás, az egyenlőtlenségek fokozódása ráadásul nemzetközi - nyugati - jelenség, és még csak Trump se kell hozzá. Hogy ezek az indexek is mennyire félrevezetőek lehetnek, azoknak ajánlom még egyszer Hollandia fenti példáját: a Gini-index alapján kiegyensúlyozottnak tűnik, az átlag/medián-módszerrel ugyanakkor mégis kibuknak a társadalmi árkok - a tagadhatatlan általános jólét ellenére is.

Ahogy az MSZP-SZDSZ-től megszokhattuk, ők a szegénységet is úgy szeretik a legjobban átélni, ha utcáinkat - a hajléktalanokat biofegyverként, egyfajta kopórétegként felhasználva - elárasztják, majd visszamennek kocsival Pesthidegkútra vagy valami dzsentrifikált belvárosi utcába - hadd érezzük át inkább csak mi a szegénység borzalmait testközelből.
Ugyanakkor természetesen - mint mindig - ferdítenek, manipulálnak és hazudnak: az egyenlőtlenségek kivasalása érdekében pedig valóban mindent bevetnek, leginkább persze a dolgozó középosztály agyonadóztatásával, és a munkakerülés ösztönzésével.
Gyurcsány és csatlósai havi 50 ezret simán kivennének a zsebedből.

kapcsolódó

A 2002-2010-es módszert jól ismerjük - ők pedig garantáljuk, hogy nem is terveznének változtatni a már bevált, "győztes" recepten.