A jómódúak és az iskolázott emberek valóban az ellenzékre szavaztak?

A kőgazdagok a baloldalt támogatták április harmadikán - legalábbis a függetlennek mondott sajtó szerint. De milyen az az elit, amelyik Buzinkay Györgyre voksol Vitályos Eszter ellenében? Utánajártunk a fű alatt terjesztett legendának!

Hatalmas karriert futott be a baloldali sajtóban egy rövid elemzés arról, hogy az ország leggazdagabb településeinek lakói a kormányváltásra szavaztak. Na de van-e értelme annak a kérdésfelvetésnek, hogy kire szavaznak a kőgazdagok? Nem, nincs. A gazdagok szavazata ugyanis semmivel sem ér többet, mint a kevésbé tehetőseké, és az emberi minőségről sem mond el túl sokat az, hogy valaki gazdag. Sőt, ha a kommunista dinasztiák örököseit tekintetbe vesszük, akkor a vagyon és a tisztesség éppen ellenkező viszonyban van egymással. Lásd például Donáthot, Dobrevet és társaikat.

A gazdag szavazatok számolgatása a gyászmunka része, a baloldali lapok vigaszt és magyarázatokat keresnek és kínálnak a csalódott választóknak.

Ez egy életérzés. Ti, kedves DK–Jobbik-szavazók, elkeseredett polgártársak, részesei vagytok annak a szűk, elit társadalmi csoportnak, amelynek a gazdagok is. Éppen olyanok vagytok, mint Nagykovácsi és Üröm lakói, mert behúztátok az X-et az ellenzéki jelölt neve mellé.

Persze van abban némi fanyar humor, hogy a baloldali sajtóorgánumok azzal kérkednek (ha már mással nem tudnak), hogy a gazdagok mellettük állnak, de ez egy másik történet.

A lényeg, hogy sokkal könnyebb szavazópolgárként is választást bukni abban a tudatban, hogy az ország buta és csóró része az M1-től megvezetve a Fideszre szavazott, a gazdagok és szépek pedig éppen úgy, ahogy mi magunk is, az ellenzékre.

A baloldali lapok – a Menedzser Fórumtól a 24.hu-n át a Telexig – ezt a valóságon kívüli világot kínálják olvasóiknak.

„Vesztettünk, de te a Telex és a gazdagok közösségében vesztettél. Ugye milyen más így, ugye nem is olyan rossz!”

Ez éppen olyan zseniális kommunikációs húzás, mintha a magyarok azzal vigasztalnák magukat, hogy ugyan elbuktuk a második világháborút, de a Japánokkal és a németekkel szövetségben történt meg velünk a 20. század egyik legnagyobb tragédiája. Micsoda elit társaság tagjaiként bombáztak végig minket! Bezzeg a hülye amerikaiak, a szovjetekkel egy csapatban győztek.

Nem lennék a helyükben!!!

Persze éppúgy, mint a Nyugatra menekült ellenzéki szavazók esetében, alapos a gyanú arra, hogy a „jómódúak az ellenzékre szavaznak” felütés csak a félrevezetés része, amellyel újraírják a bukás narratíváját.

kapcsolódó

Azt akarják elhitetni, hogy a fogatlan, buta, szegény vidéki a fideszes, a városi, jómódú, tanult, tudatos életet élő pedig a baloldalra szavaz.

Hogy mennyire hamis ez a kép? Lássuk közelebbről a kérdést!

Üröm, Paks, Nagykovácsi, Budaörs, Solymár. Az öt leggazdagabb (kis) település, amely a baloldali sajtó szerint reprezentálja az ellenzék társadalmi hátterét. Pontosabban az ötből három reprezentálja, mivel ezek közül kettőben a Fidesz nyert, főlényesen. A „gazdag települések ellenzékiek”-narratíva már itt vérző sebet kapott, de menjünk tovább ELŐRE ezen az úton.

Forrás: MTI/Soós Lajos

Az sem mellékes, hogy Nagykovácsi, Solymár, Budaörs több településsel együtt annak a választókerületnek a része, amelyet a Fidesz jelöltje, Menczer Tamás nyert meg. Így az ürömi progresszívokat is a jobboldal képviseli még négy évig. Sajnos még nem érkezett el a Nagykovácsi tanácsköztársaság ideje, a falucska baloldali milliomosai továbbra is Menczer hűbérbirtokán élnek majd, középkorias viszonyok között.

De tényleg ennyire bolsevik az egykori sváb település, Nagykovácsi?

Éppen néhány napja jártam a faluban, amelynek főterén egy Tisza István emlékmű áll, gyászolva a mártír miniszterelnököt. Ezzel szemben az ingyen elvihető könyvek között egy Reményik Sándor kötetet is találtam, ami arra utal, hogy a nemzeti irodalomtól már szabadulnának a község lakói.

Kommunisták vagy nem?

Döntsenek a számok, pontosabban egy szám: 179. A baloldali sajtó által hőseposzban megénekelt, vérvörösen izzó demokratikus erőd, ahol a szorgalmasan összegyűjtött vagyonkák várják, hogy euróra váltsák őket, 179 szavazat különbséggel nyert az apródfrizurát viselő Széll Bernadett.

Széll Bernadett 2359 szavazatot szerzett, Menczer Tamásra 2180 érkezett. Szóval a kőgazdagok körében sem annyira népszerűtlen a modernizáció-ellenes Fidesz. Ez bizony aggodalomra adhat okot minden jogállamiságot szerető ember számára. Az pedig még inkább riasztó, hogy az ország nyugatos és jómódú szegletén mindössze 68 több listás szavazatot kapott a baloldal, mint a Fidesz.

A végén még kiderül, hogy a Fidesz minden társadalmi rétegen belül hatalmas támogatottságot tudhat maga mögött, és ennek a gazdag településes vizsgálatnak éppen annyi értelme volt, mint egy vasárnap esti Márki-Zay online bejelentkezésnek.

De elég a számokból, azok semmit nem segítenek a baloldalon. Nézzük másképp a dolgot. Adva van Üröm, a leggazdagabb magyar település. Most nem megyek bele a pontos adatokba, hogy két körzetet is elvitt ezen a településen belül is a Fidesz jelöltje, Vitályos Eszter. A falucska szavazóinak szívét ugyanis egyértelműen Buzinkay (háháháháhá) György nyerte el. A tudatos, programokra szavazó, a jelölt kompetenciáját figyelembe vevő ürömiek ránéztek Buzinkyay (háháháhá) György választási plakátjaira, és azt mondták maguknak:

itt ez az értelemtől sugárzó arc, ezek az örökké fürkésző szemek, amelyek mögött ott lobog a szellem tüze. Szavazzuk meg Buzinkayt, ő képviseli majd azokat az értékeket, amelyeket minden tisztességes ürömi magáénak vall.

Forrás: Facebook/Buzinkay György

Így lehetett, nem ültek fel a jobboldali propagandának, így Buzinkay (háháháháhá) bezsebelte az ürömi szavazatok többségét. Az ürömi polgárokat nem zavarta össze az M1, amelynek a Fidesz köszönhette a győzelmét, illetve cigányok sem laknak a faluban, akik elronthatták volna az ürömi demokrácia ünnepét.

Így nyert a baloldali összefogás legkiválóbb jelöltje az ország leggazdagabb településen... Milyen kár, hogy a körzetben Vitályos Eszter győzött! Milyen igazságtalan a választási körzetek beosztása!

És miért nyert Pakson és Solymáron az ország második és ötödik leggazdagabb településein a Fidesz?

Paks egyenlő oroszok. Kell még bármit mondani? Solymár? Svábok! Akik Ürömöt, Budaörsöt, Nagykovácsit megnyerték, azok nem tudták kitelepíteni az összeset, ezért bukták el a várost.

Meg amúgy is, Solymáron és Pakson a köztéri hangszórókból egész nap üvölt az M1 híradója, az embereknek esélyük sem volt elfogulatlan forrásból tájékozódniuk. Majd, ha lesz nyomtatott Telex Solymáron is, akkor majd a fogatlan buta svábok a demokráciára, és nem a diktatúra fenntartására szavaznak.

Érdemes lenne feltenni magunknak (de még inkább a baloldali sajtó munkatársainak) a kérdést: a Dunakanyar környékén miért nyert a Fidesz. Mert szegények? Zebegény, Nagymaros, Kismaros? Ezek szegény települések? Nincs foguk, ezért a Fideszre szavaztak? Buták? Nem járnak fel a fővárosba rádöbbenni, hogy mennyivel jobb Budapest, mint Nagymaros? Sopron? Kecskemét? Miért fideszes?

Végül. Miért szavaztak nagy számban a szegény vidékek lakói a Fideszre? Mert egyre rosszabbul élnek? Nem lehet, hogy a saját tapasztalataiknak hisznek, és nem az RTL Klub híradójának? Ha független újságíró lennék, ennek mennék utána.