"A Jobbikot hamarosan ki fogják tenni az összefogásból, mert nem hoznak semmiféle hasznot"

Interjúnk Volner Jánossal, "az utolsó mohikánnal", a párt korábbi frakcióvezetőjével, akivel többek között arról beszélgettünk, miért történelmi árulás Jakab Péter és Sneider Tamás politikája, mekkora szerepe volt a Jobbiknak az ellenzék választási kudarcában, és mik a tervei a jövőre. A politikus azt is elárulta nekünk, ki indulhat el Jakabbal szemben a nyári tisztújításon.

Kontra: Amikor végigpörgettem a Facebook-oldalát, az első bejegyzés, ami szembejött, egy videó volt, amelyben Jakab Péter éppen bőszen tagadja, hogy összefogásra készülnének a baloldallal. Hogy látja, igaza volt, vagy többszörösen igaza volt? Mi történt a pártban valójában?

Volner János: Az utolsó töltényig kitartottam, egészen addig, amíg a baloldali fordulat be nem teljesedett. Pontosabban közvetlenül a bekövetkezte előtt jöttem el.

A párt elnökségi tagjai már 2018 őszén nyíltan arról tárgyaltak, hogy össze kell fogni a baloldallal. Akkor is azt képviseltem, hogy ez a lépés a Jobbik teljes elárulását jelentené, amihez nem tudok csatlakozni.

Sajnos nem tudtam megakadályozni a párt balra fordulását, de egészen addig gátoltam a folyamatot, amíg befolyásom volt erre. A távozásom után kitették pártból a Mi Hazánk Mozgalmat megalapító képviselőket is, igazából nagyon örültek annak, hogy a nemzeti oldalhoz tartozó politikusok tömegével hagyják el a Jobbikot. A nemzeti elkötelezettségű jobbikosok távozása után aztán többségbe kerültek a párton belül a haszonelvű számításon alapuló elgondolást támogatók.

Távozásomkor figyelmeztettem a közvéleményt, hogy a Jobbik átverte a választóit 2018-ban. Nem arra kaptak parlamenti felhatalmazást, hogy fogjanak össze Gyurcsány Ferenccel és a baloldali pártokkal. Jakab Péter egy virtigli bolsevik pártot csinált belőlük a parizeres proliakciókkal.

Kontra: Hogy tekint vissza a jobbikos időkre?

Volner János: Hálás vagyok a sorsnak, hogy szép politikai karriert futottam be, amit végül méltósággal zárhattam le. A legerősebb ellenzéki párt frakció vezetője, a Jobbik második ember voltam. Jó szívvel gondolok vissza erre.

De a politikai karrier semmit nem ér akkor, hogyha annak hazaárulás az ára, ha össze kell fogni a baloldallal. Én inkább lemondtam a karrieremről.

Rendkívül hitvány alakoknak tartom azokat, akik megállapodtak a nemzet ellenségeivel.

Forrás: Facebook

Kontra: „Mert a magyar emberek nemcsak Gyurcsány Ferencre, Donáth Annára és a többiek személyére mondtak nemet, hanem arra a mindenestől nemzetellenes újbaloldali és szélsőliberális politikára is, amit a szövetségük képvisel.” Ez a mondat az ellenzék bukásának okait elemző posztjából származik. Adódik a kérdés: amennyiben nem következik be a baloldali fordulat, akkor jobb eredményt ért volna el a Jobbik?

Volner János: Teljesen biztos vagyok benne, hogy igen. A Jobbiknak biztos helye volt a politikai palettán. Ezért is tudott 2018-ban a legerősebb ellenzéki párttá válni. Meggyőződésem, hogy ha a Jobbik következetesen tartotta volna a politikai pozícióját, akkor most áprilisban 20 és 30 százalék közötti eredménnyel végzett volna.

Nagyon fontosnak tartom elmondani, hogy a Jobbiknak nagyon sok olyan baloldali érzelmű szavazója volt, akit a Fidesz nem tudott megszólítani. Mi viszont elértük őket, el tudtuk csábítani őket a baloldali pártoktól. A Jobbik programja sok baloldalinak szimpatikus volt, a rendpártiság, a nemzeti radikalizmus, a politika valóban nemzeti irányultsága.

Ezért is tartom történelmi árulásnak azt, amit Jakab és Sneider elkövettek, az ő elnökségük alatt történt meg a párt teljes baloldali fordulata. Ők ketten ezt a nyitott baloldali tömeget végül visszavezették a baloldalra.

Vagy legalábbis megpróbálták, aztán a választások során kiderült, hogy a Jobbiknak már tulajdonképpen alig vannak szavazói. A  Jobbik miatt nagyon kevesen szavaztak az összefogásra. 

Kontra: Milyen szerepe van az összefogás kudarcában a Jobbiknak?

Volner János: Egyértelmű, hogy a Jobbik szavazói hiányoztak a szavazásnál, érdemes végignézni a választókerületeket külön-külön is. Példának okáért: a ceglédi választókerületben négy éve egymagam lényegesen jobb eredményt értem el, mint most az összefogás pártjai együttvéve. Ebből is lehet látni, hogy

a Jobbik korábbi szavazói nem mentek el voksolni. A baloldali szavazók pedig alapvetően a baloldalra szavaztak, de ez kevés volt a Fidesz legyőzéséhez. 

De erről a tömbről is sokan leváltak, sokaknak nem jött be a neoliberális politika folyamatos erőltetése. Ezek az emberek egyszerűen átszavaztak a Fideszre, vagy el sem mentek voksolni.  

Kontra: A Jobbik élén lesz változás? Jakab túl fogja élni politikailag a választási kudarcot?

Volner János: Stummer Jánosnak korábban voltak pártelnöki ambíciói, de nem tudom, elindul-e a nyári tisztújításon. Rajta kívül Jakab szinte mindenkit kiszorított a pártból, aki a személyes hatalmát veszélyeztette volna.

Gyakorlatilag sztálini módszerekkel kormányozza a Jobbikot.

Az Országos Választmányt, amelyik az elnök és alelnök személyéről dönt, úgy alakították át, hogy a választókerületi elnökökből álljon. Választókerületi elnökséget azonban csak az elnökség jóváhagyásával tölthet be valaki. Tehát az országos választmány tagjai Jakab Péter jóváhagyásával töltik be a pozíciójukat. Aligha szavaznak majd ellene egy tisztújítás során.

A Jobbikból igazából mára alig maradt valami, olyanok alkotják a pártot, akik pozícióban vannak, vagy akinek a párt fizet azért, hogy kéznél legyen. Olyan, hogy jobbikos aktivista, lényegében már nem létezik.

Kontra: A Jobbiknak akkor tulajdonképpen vége?

Volner János: Teljesen vége. Meggyőződésem az is, hogy a baloldali összefogás pártjai utána fognak nézni, hogy mi a Jobbik szavazóinak az attitűdje. Arra lesznek kíváncsiak, hogy ezek az emberek az összefogásra szavaznak elsősorban, vagy hűségesek a Jobbikhoz.

 

Amikor kiderül, hogy elsősorban összefogáspártiak, akkor a Jobbikot ki fogják tenni az összefogásból. Egyszerűen azért, mert nem lesz rájuk szükség, nem hoznak hasznot. Ellenben parlamenti mandátumokat és politikai pozíciókat követelnek maguknak.

Okafogyottá vált a Jobbik szerepeltetése, nincs a párt, társadalmi támogatottság, vidéki szervezeti háló mögöttük.

Kontra: Milyen tervei vannak a jövőre nézve?

Volner János: Visszatérek az üzleti szférába, ahonnan érkeztem. Politikailag azonban aktív maradok, a munkaidőn kívüli időmet a haza szolgálatába szeretném állítani. Amíg van bennem erő, addig harcolni fogok a hazaáruló baloldal ellen. Ezek ugyanis valóban hazaárulók, folyamatosan Magyarország ellen kampányolnak. Az Európai Unióban elárulják Magyarországot, igyekeztek elérni, hogy a brüsszeli barátaik büntessék meg Magyarországot, és elvegyék az országtól az uniós forrásokat.