Erdélyi oknyomozó: a szavazatégetés egy rosszul végrehajtott ellenzéki akciónak tűnik

Óvatosan megégetett szavazólapokat találtak az erdélyi Jedd nevű falu melletti építkezési törmelék lerakóhelyének egyik eldugott zugában. A gyanús körülmények provokációra engednek következtetni, a közvélemény nagyobb része Erdélyben és az anyaországban is tudni véli, hogy ki az elkövető, bizonyítékok azonban eddig nem kerültek elő. Szőke Lászlóval beszélgettünk az ügyet körbelengő furcsa körülményekről.

Kontra: Úgy tűnik, hogy valami nem stimmel a Jedd mellett talált szavazólapok sztorijával. Mit gondolsz arról a csodálatos véletlenről, hogy éppen Parászka Boróka falujában próbálták megsemmisíteni az elvileg az ellenzéket támogató erdélyi szavazatokat?

Szőke László: Ez egy rejtélyes történet. Számomra kérdéseket vet fel, hogy aki megtalálta ezeket a szavazólapokat, miért a román médiát értesítette. Olyan emberről lehetett szó, aki képben volt a magyar belpolitikával, mégis román bulvárlapokat hívtak fel először. Olyanokat, amelyek sok esetben a magyarellenességükkel is kitűntek.

Ez terelésnek tűnik.

A rendőrségi helyszínelésnél pedig Parászka Boróka volt az egyetlen magyar újságíró. Tényleg piszok nagy mázlija volt.

Gyanús az is, ahogy végigutaztatták az egész sztorit először az erdélyi, aztán a magyarországi baloldali médián.

Forrás: Facebook

Kérdés az is, hogy a rendőrség milyen jogcímen vizsgálódott a helyszínen. Hallott már valaki olyat, hogy a román rendőrség felügyeli a magyar választások tisztaságát? Vagy a szemetelés miatt vonultak ki a helyszínre? Miért ment ki a rendőrség azért, mert valaki építkezési törmelékek között magyar szavazóíveket talált? Nonszensz…

Persze a környéken és úgy általában Erdélyben mindenki tudja az igazságot, de egy határozott kijelentés biztosan perképes lenne.

Kontra: Mit lehet tudni a szavazólapok megtalálásának körülményeiről?

Szőke László: Rendőrségi forrásoktól biztosan tudom, hogy összesen 13 szavazólapot és 60 üres borítékot találtak a Jedd határában. Ez a település Marosvásárhely közvetlen szomszédságában van.

A 13 félig gondosan megégetett – arra azért ügyeltek, hogy minden lényeges rész látható maradjon – szavazólapot a falu egy félreeső részén helyezték el, egy olyan helyen, ahol senki nem jár.

Nagyon sokat kell keresni, hogy ott bármit megtaláljon az ember. De azért is sokat kell kutakodni, hogy valaki megtalálja azt a helyet.

Kontra: Miért volt vajon szükség a 60 borítékra?

Szőke László: Ezen én is elgondolkodtam. Mindössze 13 vigyázva megégetett szavazólap és egy rakás boríték.

Mintha valaki szándékosan ügyelt volna arra, hogy a későbbi sajtófotókon jól mutasson a „bizonyíték.” Azt a látszatot akarták kelteni, mintha egy nagyobb mennyiségű irat halmazról lenne szó.

Pedig ez egy asztaltársaságnyi ember által összeadott szavazó ív. Egy szűkebb baráti körben összegyűjthető mennyiség.

Azt is érdemes tudni, hogy a szavazólapok közül nem volt mindegyik x-elve, nem mindegyik tartalmazott szavazatot.

Kontra: Mi lehetett az elkövetők szándéka?

Szőke László: Előre menekülés. Fidesz-győzelem esetében azt akarják bizonyítani, hogy csalás történt, hogy szabálytalan volt a jobboldal győzelme. Ez ennek az előkészítőmunkának az egyik eleme. Ezt megtervezték előre. A következő Fidesz-kormány legitimitását akarják támadni.

Kontra: Parászka Borókáról, akit sokan gyanúsítanak azzal, hogy köze lehet az ügyhöz, mit lehet tudni?

Szőke László: Illeszkedne a profiljába. Kifejezetten egy aktivista alkat. Erdélyben nyíltan mozgósít, felszólít, hogy ellen kell állni, akár fizikai erőszakkal is Orbán Viktor politikájának.

Az újságírást is alárendelte ennek az aktivizmusnak. Parászka elsősorban politikai aktivista, és csak másodsorban újságíró.

Forrás: YouTube

Kontra: Mi a te feltevésed?

Szőke László: Ez egy rosszul végrehajtott akció volt. Nem zárom ki azt sem, hogy az alapötlet egy hárombetűs szervezettől származik, amelynek munkatársai kerestek egy készséges végrehajtót.

A részletekre azonban nem ügyeltek, nem dolgozták ki elég alaposan, az emberük fantáziájából pedig éppen annyira tellett, hogy talán a lakóhelye közvetlen közelében végezte el a feladatot.

Persze a hanyagságban lehet egy nagy adag gátlástalanság is. Jól tudja ugyanis, hogy soha nem vonják felelősségre tettéért, megússza ezt is.

Kontra: Úgy látom, hogy ezzel a politikai harc sűrűjébe vonszolták az erdélyi magyarokat.

Szőke László: Már régen ott vagyunk, éppen a kellős közepében. A határon túli magyarokkal szembeni hergelés folyamatos a magyarországi ellenzék részéről. Ehhez pedig esetenként erdélyi segítséget is kapnak. Most a kampányban kicsit felerősödött az indulatkeltés, de lényegében folyamatosan célkeresztben vagyunk.