A háború farkasétvágyú szörnye mindenevő

"Felfalja az országok gazdaságát, kétpofára nyeli magába a föld energiahordozóit, és desszertként tömi magába a feláldozott életeket. Nincs kategorizálható különbség férfi és nő, felnőtt és karon ülő gyermek, pólyás és aggastyán áldozat között." Bognár Zsolt írása a háború borzalmairól.

Minden halál fájdalom. Az idő előtti hatványozottan az, és hangsúlyosan értelmetlen is, legyen betegség, baleset vagy háborús mészárlás következménye.

A háború és béke váltógazdaságában a szemafor ismét az öldöklésnek engedett zöld utat, hiába bizonyította a történelem számtalan vakvágányra futó szerelvénye, hogy a szemben álló felek halottjait nem támaszthatják fel sem a diadalittas győztesek öröm, sem a megalázott vesztesek gyászkönnyei.

A háború mindaddig, amíg nem saját bőrünkön tapasztaljuk, csak hír a nagyvilágból. Mihelyst a közelben vagy akár éppen a fejünk felett repkednek a bombák, azon nyomban átélhetővé válik a rettenet.

Egy háborúnak, így az orosz–ukrán konfliktusnak sincs és nem is lehet győztese. Azt gondolom, hogy egy hozzátartozójának, barátjának elvesztésekor bárki odaadná mindenét, ha megváltoztathatná a megváltoztathatatlant.

A háború farkasétvágyú szörnye mindenevő.

Felfalja az országok gazdaságát, kétpofára nyeli magába a föld energiahordozóit, és desszertként tömi magába a feláldozott életeket. Nincs kategorizálható különbség férfi és nő, felnőtt és karon ülő gyermek, pólyás és aggastyán áldozat között. Mindannyian az életre születtünk, és gyermekei vagyunk egy apának és egy anyának, ez a tény pedig nem függ éveink számától.

Forrás: AFP

Világ nagyhatalmai! Legyetek tekintettel legalább a gyermekekre, akik ti magatok is vagytok. Legyetek nagyvonalúak! Az „Adj király, katonát” felnőtt játékában ne szakítsatok, hanem ültessetek.

Ne legyetek a halál mohó étvágyát csillapító és kiszolgáló pincérei a világnak, mert ezért a munkátokért nem jár borravaló, csupán megvetés.

Addig, amíg dörögnek a fegyverek Ukrajnában vagy bárhol a világban, az emberi faj csak József Attila Reménytelenül című versének szavait mormolhatja két imádság között maga elé ,,A semmi ágán ül szívem/kis teste hangtalan vacog/ köréje gyűlnek szeliden/s nézik, nézik a csillagok”.

Világ nagyhatalmai! Ne bújjatok hangzatos önigazolásaitok mögé. Köztudomású tény, hogy mindannyiótoknak van vaj a füle mögött. kérünk benneteket, ne hizlaljátok a temetőket!