A Greenpeace a nemzetközi baloldal kiszolgálójává vált

Az egykor szebb napokat látott nemzetközi szervezet mára politikai feladatokat hajt végre, és más álcivil szervezetekkel összefogva rendszeresen állást foglal a baloldali érdekek mellett - nemcsak USA-ban és Nyugat-Európában, hanem Magyarországon is.

  • Az egykor szebb napokat látott környezetvédelmi, nemzetközi szervezet a Greenpeace mára a klímavédelemtől távol eső kérdésekben is időről-időre lándzsát tör a baloldal mellett.
  • A szervezet odáig jutott, hogy korábbi Egyesült államokbeli vezetője, Jennifer Morgan mára a német kormány külügyi államtitkára lett, holott még állampolgársága sem volt. Személyében pedig egyesült a Greenpeace a Soros-világgal is, hiszen Morgan korábban álcivil szervezetekben is vezető tisztséget látott el.
  • A Greenpeace összefonódása a Soros-szervezetekkel a Civil Society Europe nevű brüsszeli szervezetben is tetten érhető, amelynek mind a Greenpeace, mind a Soros-féle Open Society Foundation a tagja és együtt támogatták a Sargentini-féle hazug jelentés elfogadását.
  • A baloldali politikai érdekek melletti kiállás és a Soros-féle álcivilekkel való összefonódás azonban a hazai Greenpeace-t is jellemzi. 2017-ben számos sorosista civil szervezettel közösen tiltakoztak, tüntetést szerveztek, majd országjárásba kezdtek a civil törvény módosítása ellen, majd együtt támogatták a Sargentini-jelentés megszavazását.
  • De a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének véletlenül épp a kampányhajrára időzített demonstrációjában is hathatósan részt vettek. És olyannyira nem adtak már a látszatra sem, hogy a globális klímasztrájk nevű rendezvényükön felszólalt Kamrás Orsolya, a PDSZ országos választmányának tagja, aki megnyilvánulásában csak a kormányt és jobboldali sajtót szidalmazta. Kérdés, hogy mi köze ennek a klímavédelemhez.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezetként már 1971 óta foglalkozik a klímavédelemmel. Mára 41 országban, így Magyarországon is rendelkezik irodával.

A szervezet büszkén hirdeti, hogy olyan témákban folytat nemzetközi kampányokat mint például:

A Greenpeace 2002-ben Magyarországon is megalakult. Hazai ügyvezető igazgatója Mező János Bálint.

Mező János Bálint a Greenpeace Magyarország ügyvezető igazgatója.
Mező János Bálint a Greenpeace Magyarország ügyvezető igazgatója.

Mező a Greenpeace honlapján olvasható bemutatkozása szerint már 2004-ben önkéntesként csatlakozott a szervezethez, 2013-ban kampányosként lett a munkatársuk, majd 2018 vége óta ő a magyar Greenpeace-iroda ügyvezető igazgatója.

A hazai szervezet a honlapja alapján nem sok zöld tevékenységet/eredményt tud felsorolni a közelmúltból, viszont annál több politikai természetű akcióban és rendezvényen vet részt.

A környezetvédelemért tenni pedig bőven lett volna miből, hiszen erre

  • 2020-ban több mint 310 millió forint,
  • 2019-ben több mint 314 millió forint,
  • 2018-ben több mint 289 millió forint

állt a hazai Greenpeace rendelkezésére, ezen források jelentős részét   az anyaszervezettől kapták.

Bár az eredetileg környezetvédelemre szakosodott, tagi támogatásokból élő szervezetnek csak a szakpolitikai témákban kellene megnyilvánulnia, mégis azt láttuk az elmúlt években, hogy a Greenpeace egyre több politikai vitába állt bele nemcsak a nagyvilágban, de hazánkban is.

Ezek során egyre többször törtek lándzsát a baloldal mellett különböző környezetvédelemtől távoli témák kapcsán is. Az embereik pedig összefonódni látszanak Soros álcivil csapatával.

Már a látszatra sem adnak: A Greenpeace korábbi sorosista vezére került a német kormányba

Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában már átfedés is van köztük. Elég csak a Kontra által már említett, újdonsült német külügyi államtitkárra, Jennifer Morgan-re gondolni, akinek korábban még csak német állampolgársága sem volt, most mégis egy csapásra az egyik legbefolyásosabb ember lett a német kormányban.

 

Morgan a politikai megbízásáig a Greenpeace amerikai vezetője volt.

A múltban viszont több olyan kezdeményezésben vállalt fontos szerepet, amelyek közvetett és közvetlen formában is a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok pénzügyi támogatását élvezték.

  • Morgan korábbi munkahelye, a Climate Action Network (CAN), amely 130 ország 1500 NGO-ját foglalja magába, éppen attól az alapítványtól (Oak Foundation) kapja a legnagyobb támogatást, amelynek alapítója, Alan M. Parker, Soros György egykori üzlettársa volt.
  • Mi több, Morgan egy E3G nevezetű klímavédelmi szervezetben is tevékenykedett, amelynek alapítói között nemcsak Soros házi alapítványa, a Nyílt Társadalom Alapítvány szerepel, hanem az Oak Foundation is.

Vagyis Németországban már a látszatra sem adnak: a korábban magát még civilnek, a politikától függetlennek beállítani szándékozó, környezetvédő Morgan nyíltan politizálni kezdett, és  nem is környezetvédelemmel, hanem külpolitikával fog foglalkozni.

Magyarországon is aktívak, ha a baloldalt kell segíteni

De nemcsak USA-ban és Németországban vált az elvileg zöld civil közösség egy része politikai szereplővé, hanem Magyarországon is. Hiszen a GREENPEACE Magyarország Egyesület az elmúlt években feltűnően aktív volt hazánkban, a környezetvédelemtől távol eső témákban is, a jobboldali kormányzat éles bírálójaként.

2017-ben számos sorosista civil szervezettel közösen tiltakoztak, tüntetést szerveztek, majd országjárásba kezdtek a civil törvény módosítása ellen.

 

Egy korabeli cikk szerint például Győrben a Magyar Helsinki Bizottság, a Tanítanék Mozgalom, a Civil Kollégium Alapítvány, az Energiaklub, a K-Monitor,  a Védegylet, a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület és az Ökotárs képviselői mutatkoztak be pár perces előadásokban a Greenpeace-szel együtt, hogy így tiltakozzanak a törvény ellen.

A fenti szervezetek közül mindannyian így vagy úgy Sorostól kapják a fizetésüket.

Forrás: abcug.hu
Forrás: abcug.hu

2018-ban aztán még tovább mentek, és bár elvileg a Greenpeace-nek nincs közvetlen Soros-kötődése, mégis közösen tiltakoztak az álcivilekkel a Stop Soros törvényjavaslat-csomag ellen.

Majd tíz, Soroshoz köthető szervezet a Greenpeace-szel közös kampányt indított, hogy az Európai Parlament 2018. szeptember 12-i plenáris ülésén szavazza meg a Sargentini-jelentést, és ezzel aktiválják Magyarország ellen a 7-es cikkely szerinti eljárást. Ami aztán végül meg is történt.

Létezik egy brüsszeli székhelyű Civil Society Europe nevű szervezet, amely az európai civil szervezetek együttműködését hangolja össze. Az ernyőszervezetnek jelenleg 28 tagja van, köztük olyan, az Open Society Foundations által finanszírozott szervezetek, mint a Transparency International EU, a European Alternatives, a European Network Against Racism, illetve a nyílt társadalom elveit magáénak valló Európai Humanista Szövetség, vagy a Green10, soraiban például az a Greenpeace. Vagyis ebben a szervezetben kvázi tagtársak Soros György házi alapítványával.

De a szervezet kifejezetten politikai célokkal kapcsolatos aktivizmusa az elmúlt időszakban sem hagyott alább, és feltűnően együtt mozogtak a hazai TASZ-al, Helsinki Bizottsággal és már kifejezetten Soros zsoldjában lévő szervezetekkel.

Klímasztrájk éles kormánykritikával, egy fröcsögő PDSZ-essel és Dés László dallal

De például a PDSZ épp a kampányhajrára időzített sztrájkja sem hagyta hidegen az eredetileg a környezetvédelemre hivatott Greenpeace Magyarországot. Pedig a pedagógusok bérrendezése nem igazán kapcsolódik - véleményünk szerint - a zöldpolitikához.

 

Az elmúlt időszak valamennyi pedagógusdemonstrációján részt vett a Greenpeace, még ha ez a korábbi szimpatizánsoknak nem is minden esetben tetszik.

 

De sok mindent elárul a hazai Greenpeace hovatartozásáról, hogy a magyar országgyűlési választás előtti hétre meghirdetett globális klímasztrájkon Molnár Áron NoÁr, Herczeg Zoltán magyargyűlölő divattervező, Pumped Gabó tévés celeb voltak azok az ismert személyek akik jelenlétükkel erősítették a rendezvényt.

 

De a globális klímasztrájkon a bolygó megvédése mellett arra is volt lehetőség, hogy a Kamrás Orsolya, a PDSZ országos választmányának tagja is szidja kicsit a kormányt a rendezvényen. A tanárnő nem is rejtette véka alá karcos véleményét a kormányzat próbálkozásairól, valamint a jobboldali médiát szidalmazta, mindezt a globális klímasztrájk keretében.

 

A kampányhajrában meghirdetett rendezvény végén felcsendült, a másik híres ellenzéki "környezetvédő", Dés László kampánydalocskája.

Így teljesen érthető a korábbi szimpatizánsok felháborodása, hiszen a környezetvédelemért folytatott harc nagyon nem ugyanaz, mint a kifejezett politikai aktivizmus, amit mostanában a Greenpeace folytat.