A DK-s vezetésű Erzsébetváros 10 millió forinttal dobta meg a magát független lapnak tartó Jelent

Tavaly novemberben nyújtotta be a nem mindennapi támogatásról szóló előterjesztését a kerület polgármestere, Niedermüller Péter, amit a baloldali többségű testület azon nyomban el is fogadott. Újra bebizonyosodott, hogy az ellenzéki sajtótermékek szoros kapcsolatot ápolnak a baloldali politikai elittel.

Adva vagyon a Jelen nevű hetilap, amit tavaly indítottak útjára a korábban a 168 Óránál és a Népszabadságnál dolgozó baloldali-liberális elkötelezettségű újságírók.

Furcsa lapalapítás

Az alapítóhármas tagjai Lakner Zoltán, Krajczár Gyula és Tóth Ákos, akik a 168 Órától szereltek le, és akasztották szögre az ÁVH-s egyenruhát, amikor a kiadóvállalat új tulajdonoshoz került. Ekkor elhatározták, hogy saját lapot gründolnak, így jött létre a Jelen. Az alapítók hátterét ismerve a hetilap irányvonala pontosan meghatározható:

Mindig a magyarok és a keresztények ellen!

Forrás: YouTube

Ezt a szerkesztői attitűdöt maximális Orbán-ellenességgel vegyítik, de csak azért, hogy a gyűlölet frissességet és lendületet adjon a munkának.

Az indulás körülményeiről elég ennyit tudnunk, ugyanis a miértnél sokkal érdekesebb (a Jelennel összefüggésben ez az egyetlen megemlíthető érdekesség) kérdés az, hogy:

Miből teremtették elő a pénzt?

Már az indítás pillanatában sokan elgondolkozhattak azon, hogy honnan szereztek az alapítók ekkora mennyiségű elégetni való pénzt.

Minimum gyanús, hogy néhány saját elhatározásából munkanélkülivé vált újságíró a semmiből képes előteremteni sok (sok-sok) millió forintot, és abból finanszírozni tudnak egy magazinszerű kiadványt. Még az igazán vagyonos médiamágnások, médiatulajdonosok, befektetők is óvatosan kezelik a print termékeket, mivel a nyomtatott lapok jelentős költségekkel működnek, az anyagi megtérülésre pedig minimális az esély.

Forrás: Facebook/Jelen

Az olvasói szokások megváltoztak, az online térben minden információ/cikk megszerezhető. Ennek következtében egyre kevesebben vesznek kézbe nyomtatott újságot. Így a nyomtatott piacon új brandet építeni gyakorlatilag egyenlő a pénzpazarlással. Jó, igaz, a Jelennek van egy fizetős online portálja is, amely elvileg termelhet bevételt.

Ezzel a termelőrésszel kapcsolatban azonban felvetődik egy másik kardinális kérdés. Ki olvassa a mérhetetlenül érdektelen és unalmas Jelent, akár online, akár nyomtatva? Ki ad pénzt ezért a termékért? Még viccből sem hallottam olyan emberről, aki Jelent vett volna a kezébe, vagy egy online cikkükre hivatkozott volna. A balos ismerőseim egyikétől sem láttam eddig egyetlen cikket sem megosztani ettől a portáltól.

De akkor honnan van a pénz? Kinek és miből írják azt, amit írnak?

Mindössze minimális rálátásra van szükség a baloldali hálózat működésére, és a megfejtés elénk tárul. Egy olyan sajtóipari termék működtetőinek, mint a Jelen, sosem kell a pénz miatt aggódniuk. Ha az Isten nem is, de valamelyik jóakaró mindig megtámogatja őket, hogy jusson kenyérre és popeszre.

baráti mentőöv niedermülleréktől

A sok-sok támogatási forma közül a legegyszerűbb az úgynevezett közvetlen átutalás. A kiadócég pénzt kér, a politika világából pedig egy önzetlen mecénás milliós mentőkötelet dob.

A Jelen Mindenütt Alapítvány kuratóriumának elnöke, Krajczár Gyula István egyedi támogatási kérelemmel fordult Önkormányzatunkhoz, melyben a Jelen hetilap önkormányzati tartalmainak a megjelentetéséhez kér támogatást. A hetilap a kezdetekben 2020. évben mintegy 9.000 példányban jelent meg és volt elérhető számos közületben, a támogatás célja többek között a szélesebb körű elérhetővé tétel és a példányszám emelése is.

– ezzel a szöveggel jelent meg Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester képviselő-testületi előterjesztése, amelyet a képviselők el is fogadtak.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

„Javaslom a tisztelt képviselő-testületnek, hogy nyújtson 10.000.000.- forint összegű támogatást a Jelen Mindenütt Alapítvány részére. A támogatási időszak 2021. november 25. – 2022. április 30-ig tartana, az elszámolásra nyitva álló határidő 2022. május 15. A támogatás felhasználása, azaz az elszámolható költségek köre:

- nyomdaköltségek,

- bér és járulékjellegű kiadások

- szállítási költségek

- kiadói feladatok ellátásához kapcsolódó kiadások,

- kis értékű. kiadói tevékenységekkel közvetlenül összefüggő (bruttó: 200e Ft beszerzési értéket el nem érő) eszközök vásárlása.”

Forrás: Kontra
Forrás: Kontra

Így szól Niedermüller javaslata. A testület pedig serényen meg is szavazta  a 10 millió forintos ügyletet.

Önálló működést ígértek

Ami jár, az jár. Így működik a mindentől független baloldali sajtó Magyarországon. Bekopognak egy baráti önkormányzathoz azzal, hogy pénz kell, azok pedig utalnak is.

A történet azért meredek, mert a lap indulásakor  a Jelen főszerkesztője, Lakner Zoltán azt nyilatkozta a 444-nek (akik szintén a hívek adományaiból élnek), hogy:

A mi pénzünkből megy a buli, meg amit éppen össze tudtunk szedni a saját környezetünkben mikrotámogatásonként, éppen mert nincsen nagy támogató, szakaszosan haladtunk és értünk el idáig.

Szakaszosan, azaz 10 milliónként, a „mi pénzünkből” és tényleg a mi pénzünkből,  „a környezetünkből” – ezeknek ez a közegük, Niedermüller és a többiek. Ugye így már érthető minden szó?

Szóval a Jelen című hetilap továbbra is elkötelezett a független és kiegyensúlyozott tájékoztatás mellett. Ezt a nemes feladatot azonban nem szeretnék üres zsebbel végezni, így jutottak arra, hogy a legeurópaibb párt által vezette önkormányzattól kérnek pénzt. Így mindenki megőrizheti a függetlenségét, a DK ugyanis biztos nem kér semmit a pénzért cserébe.

Érdekes lenne választ kapni arra, hogy:

  • Vajon csak az erzsébetvárosi önkormányzatnál nyújtottak be kérvényt, vagy Budapest többi kerületében is szerencsét próbáltak?
  • Milyen szisztéma alapján döntöttek arról, hogy melyik önkormányzatoknál kérnek, és melyiknél nem?
  • Mennyi pénzt sikerült így összegyűjteniük?

Aztán az is érdekes, hogy éppen a választási kampány intenzív időszakára szól az önkormányzatnak a Jelennel kötött megállapodása. Ezzel nem arra akarunk célozni, hogy a VII. kerület így fizetett ki közpénzt a Jelen főszerkesztőjének egy pártkampányra, vagy hogy valamilyen másik szolgáltatás ellentételezéseként kaptak 10 milliót.

Dehogy, bűncselekmény fel sem merülhet a DK és Lakner vonatkozásában!

Csak olyan fura, hogy éppen egybeesik a két időpont. Pont olyan, mint amikor ránézel az órádra, ami 19:56-ot mutat és eszedbe jut, hogy „szemét kommunisták”.