A főváros új urai - Déri Tibor

Az újpesti polgármester korábban élesen kritizálta a régi ellenzéki pártokat, mára mégis kiváló szimbiózisban él Trippon Norbert helyi DK-vezérrel.

 • Az eredetileg tanárként végzett Déri a multis világot követően a Momentumban adta politizálásra fejét a Nolimpia kampány után.
 • A magát kiábrándult fideszesnek hazudó Déri 2018-ban még Heves megyében zakózott nagyot, majd 2019-ben már Újpesten pályázta meg a polgármesteri széket. Utóbbit sikerrel.
 • A fiatal polgármester korábban szintén a régi ellenzék leváltásával kampányolt, mára azonban szép szimbiózisban élnek a helyi DK-s erős emberrel, Trippon Norberttel. Utóbbi a rossznyelvek szerint Déri helyett irányítja a kerületet, aki nem igazán találja a helyét.
 • Déri megalkuvásának azonban nagy ára volt: ki kellett fizetni a szövetségeseket. Így hát alkalmaznia kellett a volt MSZP-s alpolgármestert, Belán Beatrixot az Újpesti Kulturális Központ Nonprofit Kft. vezetőjeként, a volt SZDSZ-es Ungár Klárát az Újpesti Egészségügyi Nonprofit Kft. vezetőjeként, Gréczy Zsolt fiát mint kommunikációs szakembert, és hogy a Jobbik se maradjon ki, Balogh Gábort az Újpesti Napló vezetőjéként.
 • A régi szoci hangulat azért visszatért Újpestre is: alig vették át a fiúk a kormányrudat, máris szőrén-szálán eltűnt a kerület korábbi fideszes vezetés által felhalmozott tartaléka.

„Kiábrándult Fidesz-szavazó vagyok, csalódtam a rendszerben. Pedig sajnos 2010-ben, sőt 2014-ben is hozzásegítettem őket a hatalomhoz” – ahogyan sokan mások, Déri Tibor, Újpest momentumos polgármestere is csalódott kormánypárti szavazóként pózol a nyilvánosságban. Bár állítása rendkívül hangzatos, semmiféle bizonyíték nincs arra nézve, hogy valaha is segítette vagy támogatta volna a Fideszt, akárcsak egyetlen egy Facebook-poszttal is. Közel sem ez az egyetlen ellentmondás Déri eddigi pályafutásában.

Multiból a Pártba

Az egri születésű politikus egy laborasszisztens anyuka és egy vállalkozó apuka gyermekeként látta meg a napvilágot 1985-ben. Fiatalkorát a család füzesabonyi házában töltötte, a szülők egyébként a mai napig itt élnek. Földrajz–környezettan szakos középiskolai tanárként végzett a Debreceni Egyetemen, és megújuló energetikai szakember oklevelet is szerzett. Szakdolgozatát a nagy teljesítményű szélerőművek lehetséges magyarországi alkalmazásáról írta.

Bár több alkalommal is arról beszélt, hogy szakmájában szeretett volna elhelyezkedni, végül a tanári pálya helyett a multik világát választotta.

Hivatalos életrajzában az olvasható, hogy 

 • 2009-ben az E.ON Hungária Zrt. környezetvédelmi munkatársa lett;
 • innen 2013-ban a „fenntartható megoldásokkal foglalkozó” Denkstatt Hungária Kft.-hez igazolt, ahol tanácsadóként kereste a kenyerét. Polgármesterré választásáig a műszaki tanácsadó cég kötelékében maradt.

Az ambiciózus irodistának ekkor már komoly tervei voltak, amiket a politikában látott megvalósíthatónak. Már csak egy gazdatest hiányzott neki, de nem sokáig, hiszen a Momentum színre lépésével gyorsan megtalálta számításait.

Az akkor még egyesület formájában működő szervezet a 2017-es, olimpiaellenes kampányával robbant be az országos politikába. Déri bevallása szerint ezen akció hatására csatlakozott az akkor még friss mozgalomhoz. 

Már ekkor kilógott az a bizonyos lóláb:

milyen fideszes az, aki olyannyira szimpatizál egy magyar érdekek ellen irányuló kampánnyal, hogy ez alapján választ új pártot magának?

Forrás: Facebook

Megnyugtató válasz azóta sincs a kérdésre, pedig egész biztosan sokan kíváncsiak lennének arra, hogy mi játszódott le ekkoriban Déri fejében.

A NOlimpiát támogató irodista gyorsan felvételt nyert a nemrég alakult baloldali szervezetbe, ahol – a Kontra információi szerint Fekete-Győrrel való jó kapcsolatának köszönhetően – pillanatok alatt tagja lett a pártelitnek.

Mint ismert, a Momentum a kezdetekben még egyértelműen egyenlő távolságra határozta meg magát a kormánypártoktól és a leszerepelt, régi baloldali pártoktól. A friss szervezet ekkoriban még azzal bódította főként a fiatalabb szavazókat, hogy Fekete-Győr Andrással az élen elhozza majd a politikai generáció- és kultúraváltást. Utóbb kiderült, hogy nem sokáig tartott a lelkesedés: a fiatal alakulat hamar Gyurcsány Ferenc vonzáskörében találta magát.

A tavalyelőtti parlamenti választásig azonban még valamennyire hűek maradtak alapértékeikhez, így önállóan vágtak neki a megmérettetésnek: saját listát állítottak, és szinte az összes választókerületben önálló jelöltet indítottak. Csakhogy a művelet komoly hívást jelentett az akkor még komoly - főleg vidéki - káderhiányban szenvedő pártnak: ugyanis 106 olyan politikust kellett találniuk, akik valamennyire megállják a helyüket a nyilvánosság előtt.

Így kapott bizonyítási lehetőséget a politikai tapasztalattal egyáltalán nem rendelkező, akkor már Újpesten élő Déri Tibor is, akit a pártvezetés a hatvani körzetben állított startvonalhoz.

 

Vélhetően az a megfontolás állt a döntés mögött, hogy a Füzesabonyban nevelkedett politikust a helyiek jobban szívükbe fogadják majd, mintha a fővárosból importálnának számukra valakit.

A taktika nagyon nem jött be: Déri akkorát bukott, hogy öröm volt nézni. Igaz, a kudarc egyáltalán nem volt hatással karrierjére, sőt, az ázsiója csak ezután nőtt meg igazán a szervezeten belül, köszönhetően annak, hogy a pártelnök a végsőkig kitartott mellette – ahogyan ez fordítva is igaz volt.

Vicc tárgya volt

„Heves megyei származású vagyok: Füzesabonyban nőttem fel, szüleim mind a mai napig ott élnek. Bár tudom, hogy Füzesabony nem a 3. sz. választókerület Heves megyében, de innen származottként ismerem a térség problémáit, tudom, hogy melyek azok a gondok, melyekre megoldást kell találni rövid-, közép- és hosszútávon egyaránt” – bizonygatta a Hatvanonline-nak nem túl meggyőzően Déri, miért éppen őt indították itt Fekete-Győrék.

Nem véletlen, hogy a helyi sajtó azonnal rászállt, és ismeretlensége miatt támadni kezdte. A Hatvanonline-on konkrétan azon gúnyolódtak, hogy Déri annyira ismeretlen a megyében, hogy nyomozni kell után. „A Momentum térségi jelöltje egy újabb ejtőernyős” írták arra utalva, hogy a baloldali jelölt Füzesabonyban született, Újpesten él, így Hatvan és környéke sehogyan sem illik a képbe.

Forrás: Wikipédia

Bár nem volt könnyű helyzetben, Déri mégis megpróbálta megmagyarázni indításának körülményeit. „Egy belső kiválasztási folyamat, valamint számos egyeztetés során kerültem kölcsönös döntés eredményeként a Momentum jelöltjeként a körzetbe” – indokolta meg, hogyan keveredett hirtelenjében Újpestről Hatvanba.

Azt külön kiemelte, hogy pártjával nem terveznek semmiféle negatív kampányt.

„Az elmúlt időszak kampányait figyelembe véve, illetve a kormánypropaganda mindennapi működése alapján abszolút nem számítok szép, csendes, korrekt kampányra. Azonban a Momentum Mozgalom nem negatív kampányt szeretne véghez vinni” – fogalmazott az újdonsült politikus, aki nem sokáig tartotta be ígéretét. Korábbi szavaival ellentétben kampányát ugyanis szinte teljes mértékben a negatív elemek határozták meg:

a választás előtti időszakban végig fideszes ellenfelével, Szabó Zsolttal volt elfoglalva, többek között offshore-ozással és a jelölti vita elmaradásával támadva őt.

„Meg szeretnénk mutatni az emberek számára, hogy van kiút a mostani megcsömörlött állapotból és politikai apátiából, meg szeretnénk szólítani azokat az embereket, akik elfordultak a politikától az eltelt időszakban” – nyilatkozta Déri, iránymutatást adva az elkövetkező időszakra. Feleslegesen, ugyanis – elfogadva a régi baloldal játékszabályait – az éppen csak lefektetett elveit pillanatok alatt le is cserélte.

És ezen a ponton elérkeztünk a Momentum történetének legfontosabb kérdéséhez: hogyan váltott a politikai generáció- és kultúraváltást hirdető alakulat pillanatok alatt köpönyeget, és sorolt be különösebb lelkiismeret-furdalás nélkül Gyurcsányék mögé?

Déri – felidézve a kaméleonok különleges színváltoztató képességét – nyilatkozataival tökéletesen bemutatta, hogy milyen folyamatok játszódtak le a pártban.

Gyorsan változó álláspont

„A Fidesznek is meglett az »elmúlt 8 éve«, az ellenzék pedig az eltelt időszakban nem volt ellenzék, ki lehet mondani, hogy semmit sem csináltak” – 2018 februárjában a Hatvanonline-nak nyilatkozva még arról beszélt, hogy szerinte az ellenzék inkompetens. Sőt,

az ellenzéket nem is tartotta valódi ellenzéknek.

A kamuellenzékizés ekkoriban kifejezetten gyakori volt a momentumos politikusoktól, elég csak arra az akciójukra gondolni, amikor a Karácsony Gergelyt kormányfőjelöltként indító szocialisták és a Fidesz közé egyenlőségjelet tettek egy kormányzati plakáton. 

A lázadás azonban kérészéletűnek bizonyult, amit Déri pálfordulása tökéletesen illusztrált. Az egy hónapja még lelkesen „álellenzékiző” politikus 2018 márciusában saját pártját leértékelve azt mondta, a Momentum „nem tudja érdemben befolyásolni a választást”, ezért szerinte „a két nagy pártnak”, a Jobbiknak és az MSZP-nek meg kell állapodnia a kormányváltás érdekében. A Hatvanonline TV Választás 2018 című műsorában pedig már arról beszélt, hogy a Jobbik nélkül lehetetlen a rezsimváltás Hevesben és Borsodban. Ez minimum furcsa volt a liberális irányultságára büszke párt képviselőjétől, hiszen az antiszemita-rasszista kiszólások ekkoriban szinte mindennaposak voltak a Jobbikban. Bár már addig is sikerült megdöbbentő dolgokat mondaniuk, Déri még ezt is képes volt tetézni.

Ha az MSZP és a Jobbik megegyezik, a Momentum Mozgalom nem lesz a kormányváltás útjában

– szögezte le váratlanul, miközben egy hónappal korábban még a valódi ellenzék hiányáról értekezett. Ezzel összefüggésben arra a kérdésre, miszerint a szocialista Tóth Norbert vagy a jobbikos Sneider Tamás javára lépne-e vissza, kitérő választ adott. Egyrészről azt mondta, hogy helyben Sneider az esélyesebb, másrészről hozzátette, hogy vállalhatatlan figurának tartja.

 

Pedig a volt Jobbik-elnök köztudottan a szkinhed szubkultúrából érkezett.  Úgy látszik, Dérit mindez nem igazán zavarta, és egy pártközi megállapodás esetén erkölcsi aggályok nélkül besorolt volna az egykori egri szkinhedvezér mögé.

Hiába a politikai tiki-taka, „a két nagy párt” végül nem egyezett meg, így a Momentum színeiben induló Dérinek végül egyedül kellett megmutatnia, mire megy. Mint kiderült, nem sokra, ugyanis egyszázalékos eredményével (547 szavazat) mindössze az ötödik helyen végzett a jelöltek versenyében. A durva választási lebőgés azonban nemcsak a Momentum gyengeségére volt visszavezethető, hanem legalább ennyire közrejátszott ebben Déri hozzáállása is.

Nyaralgatás kampányban

Fekete-Győr heves megyei reménységének sikerült a választási kampány kellős közepén elutaznia Spanyolországba – jól megérdemelt nyaralására. És volt olyan hülye (?), tapasztalatlan (?), ügyetlen (?), hogy minderről egy Instagram-posztban számolt be.

 

Ahogy az a fenti bejegyzésben látható, a politikus az 1660 km² területű Fuerteventura szigetét választotta kikapcsolódása helyszínéül. A Spanyolországhoz tartozó terület az Atlanti-óceánon fekszik, a Kanári-szigetek második legnagyobbika.

Déri „summerwinterét” egyébként Öreg-szigetként szokták becézni, hiszen egykori hegységei mára erősen lekoptak. Nem mellesleg ilyen csodálatos látványban van része annak, aki ideutazik:

Forrás: Wikimédia Commons

Ha ésszerűen nézzük a dolgokat, akkor nem véletlen, hogy Déri ilyen felkészüléssel a háta mögött csúnyán leszerepelt a parlamenti választáson. Csakhogy a súlyos kudarc nem igazán törte össze, a később pártelnöki tisztségében megerősített Fekete-Győr András bizalmát élvezve már javában készült a következő küldetésére. És egyúttal nekikezdett saját maga átpozícionálásának is. 

Fidesz-támogatóból Soros és az összefogás lekötelezettje

Erre bőven volt ideje, hiszen a soron következő (uniós és önkormányzati) választásokat  csak több mint egy évvel később rendezték meg.

Ahogy az szóba került, Déri korábban a Fidesz támogatójaként határozta meg magát. Állítása már a NOlimpia-kampány idején is sántított, a választásmentes évben azonban több olyan nyilatkozatott is tett, amelyek után már rendkívül nehéz volt elhinni egykori fideszes voltát.

A Soros-világ gondolati elemeit felsorakoztató Sargentini-jelentés elfogadását követően 2018 szeptemberében úgy értékelt az Újpesti Hírmondónak, hogy az Európai Parlamentben a képviselők nem Magyarországról mondtak véleményt, hanem az Orbán-kormány által hozott intézkedésekről és konkrétan a magyarországi helyzetről. „Aki most azt meri mondani, hogy csak a bevándorlás volt a szavazás témája, az hazudik, és megint hülyének nézi az embereket” – emelte ki Déri, és még azt is hozzátette, hogy az európaiak „nem veszik be azt a csomó hülyeséget”, amit a magyar kormány állít.

Forrás: MTI/Európai Parlament/Dominique Hommel

Nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor nyíltan kiállt az amerikai üzletember és az általa megtestesített nyílt társadalom ideológiája mellett.

2018 februárjában trollkodás céljából le szerette volna foglalni a StopSoros.hu webcímet, az Internet Szolgáltatók Tanácsa azonban visszadobta a kérést. A szervezet álláspontja szerint a szlogen használata a kormányt illeti meg. 

Mindeközben Déri megkezdte az ellenzéki együttműködéssel kapcsolatos álláspontjának finomhangolását. 

A korábban még kamuellenzékről nyilatkozó politikus – folytatva az önkormányzati kampányban megkezdett pálfordulását – 2018 decemberére az újpesti baloldali összefogás élére állt. Mint ismert, a baloldali pártok ekkoriban a Munka Törvénykönyvének módosítása miatt tiltakoztak, és országos kiterjedésű megmozdulást szerveztek.

A bukott hatvani képviselőjelölt Újpesten gyújtotta be a rakétákat: részt vett a helyi ellenzéki tüntetés szervezésében, amin aztán fel is szólalt.

Forrás: Facebook

Később motorja lett az újpesti baloldal összeborulásának: az elsők között támogatta, hogy a baloldali pártok egyetlen polgármesterjelöltet indítsanak az újrainduló fideszes Wintermantel Zsolttal szemben. Kiderült, hogy fáradozásai nem voltak hiábavalóak: miután a korábban KDNP-s, de ekkora ellenzékivé avanzsált Szalma Botond magánéleti okokra hivatkozva visszalépett a jelöltségtől, a baloldali pártok a Momentumnak adták a IV. kerületet.

Ezzel Déri újabb bizonyítási lehetőséget kapott, ami már pár fokkal komolyabbnak tűnt, mint a hevesi kaland.

Az alkudozások ideje

Déri a Népszavának adott interjújában azzal indokolta, hogy rá esett a választás, hogy ő kezdeményezte az egyeztetéseket a kerületi ellenzéki pártok között. „Nem titok: én kezdeményeztem a párbeszédet a kerületben valamennyi ellenzéki párt között” – fogalmazott rendkívül szerényen a szocialistaközeli lapnak. Ebben legalább sikerélménye volt: október 13-ára teljes mértékben összeállt a toldozott-foldozott koalíció: a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) mellett hat ellenzéki párt helyi szervezete (Demokratikus Koalíció, MSZP, Momentum, Jobbik, LMP és Párbeszéd) is beállt mögé.

Ennek ellenére nem Déri volt a választás esélyese, mégis összejött neki a bravúr: öt százalékkal nyert az ellen a Wintermantel Zsolt ellen, aki a Fidesz egyik legsikeresebb budapesti polgármestere volt.

Hiába ment keresztül komoly fejlődésen a városrész, a választók a sikerpolgármesterrel szemben a városvezetői (és egyébként komolyabb politikai) tapasztalattal nem rendelkező baloldali jelölt mellett döntöttek. Arról nem is beszélve, hogy a baloldali összefogás jelöltjei valamennyi körzetet elvitték, így Dérinek stabil többsége lett a képviselő-testületben. A választási eredmény nemcsak a közvéleményben, hanem Déri stábjában is komoly meglepetést okozott: a Kontra információi szerint a polgármester-jelölt kampányszakértői végig vereséggel számoltak, leszámítva az utolsó pár napot, amikor már szoros eredményt vártak. Ezzel

a mindössze 35 éves, a multinacionális cégek világából érkező hevesi politikus felért a csúcsra: mindenféle tapasztalat nélkül Újpest polgármestere lett.

 

Persze azzal mindenki tisztában volt, hogy egy városrészt irányítani sokkal nehezebb feladat, mint a hataloméhes pártokat összeterelni. Déri elmúlt egy éve ezt tökéletesen vissza is igazolta.

A botránypolgármester

Ha egyszer egy üzlet beindul: miután a baloldal szinte teljesen elfoglalta Budapestet, Dérinek fővárosi szinten is sikerült pozíciókat fognia. A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a Klíma- és Környezetvédelmi Bizottság elnökének és a Közbeszerzési Bizottság alelnökének választották meg.

A városvezetés azonban már korántsem ment olyan jól, mint a pozíciószerzés: a hatalomváltást követően állandósultak a botrányok Újpesten. 

Két hónappal az önkormányzati választás után derült ki, hogy mindössze hétmilliárd forint maradt az önkormányzat számláján, pedig Wintermantel kilencmilliárd forint plusszal adta át a vezetést a momentumos politikusnak.

Mivel az átadás-átvétel egy rendezett jogi folyamat, így erről dokumentum is készült. Ezt egyébként a korábbi polgármester be is mutatta a nyilvánosságnak. Magyarán nem kevesebb történt, minthogy

az új, baloldali városvezetés első pár hete alatt rejtélyesen eltűnt mintegy kétmilliárd forint a kerület kasszájából.

Sokatmondó, hogy a varázslattal felérő manőverre a mai napig nem érkezett kézzel fogható magyarázat Dériék részéről.

Megújul a baloldal: elhasznált arcok új szerepben

Nemcsak a pénzek tűntek el gyorsan, hanem az önkormányzati cégvezetőket is tempósan cserélték le, mégpedig politikai alapon.

 • Helyi viszonylatban a legnagyobb költségvetéssel működő UV Újpesti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója Hock Zoltán, egykori MDF-es parlamenti képviselő lett. Róla azt érdemes tudni, hogy 2009-ben, Bokros Lajos EP-listavezetővé választásakor lemondott minden pártbeli tisztségéről, és a Dávid Ibolya-féle pártvezetés kritikusa lett.

Majd az MDF országgyűlési frakciójának felbomlása és sikertelen újraalakítása után a párt törölte tagjai közül (Katona Kálmánnal és Pettkó Andrással együtt).

Hock helyettesének egy ízig-vérig pártembert kért fel az új polgármester: a jelek szerint olyan fontos volt számára a momentumos elszámolási botrány egyik kulcsfigurájának, Veréb Lászlónak pozícióba helyezése, hogy erre a tavaszi veszélyhelyzet ideje alatt kerített sort.

A politikus annak a COD Média és Kommunikációs Kft.-nek az ügyvezetője és (harmadrészben) tulajdonosa, amelyen az állami kampánypénzekből nagyságrendileg 300-350 millió forint mehetett át.

Szintén haveri politikus került az Újpesti Kulturális Központ Nonprofit Kft. élére: Belán Beatrix 2007 és 2010 között MSZP-s alpolgármester volt, most pedig az önkormányzati cég vezetőjeként tért vissza.

Belán Beatrix
Belán Beatrix Forrás: YouTube/ÚTV

 • Szintén politikai hátszelének köszönheti pozícióját az Újpesti Vagyonőr Kft.-nél Baranyi József, aki korábban a kispesti kapitányságot vezette. Nem sokkal a 2010-es önkormányzati választást követően az országos rendőrfőkapitány indoklás nélkül menesztette és nyugállományba helyezte.
 • A politikai szerencselovagok közé tartozik Ungár Klára, volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő is, aki az Újpesti Egészségügyi Nonprofit Kft.-t kapta meg. Jól jellemzi a hatalomtól megszédült baloldal hozzáállását, hogy kis híján az 1956-ot ellenforradalomnak tartó, az MSZP-ből azóta kilépő Havas Szófia lett az intézmény vezetője. Az előterjesztés azonban a Jobbik ellenállása miatt elbukott, napirendre sem vették.
 • Amellett, hogy szinte az összes önkormányzati cégnél leváltották a korábbi vezetőket, furcsa igazolások is borzolták a kedélyeket. A kerület hivatalos oldalán az egyszemélyes pornóbotrányba keveredett Gréczy Zsolt fiát, Mártont, kommunikációs szakemberként, tanácsadóként tüntették fel. Mint azt Déri elárulta, a volt DK-s szóvivő gyereke benne volt kampánystábjában.
 • A momentumos városvezető szintén országos botrányt okozott azzal, hogy a Kuruc.infóval hírbe hozott, ezt megelőzően a Jobbik hivatalos pártlapjában, az Alfahírben publikáló Balogh Gábort nevezte ki az Újpesti Napló főszerkesztőjének. A pályafutását radikális jobboldaliként kezdő, majd liberálissá átvedlő újságíró azóta is készségesen készíti az alákérdezős interjúkat az Újpest TV-ben.

A DK mozgatja?

Névtelenséget kérő, az újpesti folyamatokra rálátó forrásunk teljes kudarcként értékeli a Déri-éra első évét, aminek szerinte az az egyik oka, hogy „Déri nem egy összetett gyerek”, és alkalmatlan a városvezetésre.

Ezzel arra a városrészben szárnyra kelt pletykára utalt, miszerint a kerületet valójában nem is a momentumos polgármester, hanem DK-s helyettese irányítja.

Az MSZP-ből Gyurcsány pártjába viharos körülmények között átlépő Trippon Norbert régi motoros Újpesten, jól ismeri a helyi viszonyokat. Állítólag csalódásként élte meg, hogy a baloldali pártok nem őt indították polgármesterjelöltként.

Trippon Norbert
Trippon Norbert Forrás: YouTube/ÚTV

Informátorunk szerint van némi igazság abban, hogy Déri és Trippon kapcsolatában utóbbi viseli a nadrágot, a polgármester csak egy báb, az igazán fontos döntéseket az utóbbi hozza meg, így a komolyabb szellemi teljesítmény is nála mutatkozik meg.

Ugyanakkor megalapozatlannak tartja azokat a vélekedéseket, miszerint Déri a közeljövőben átlépne a Demokratikus Koalícióba.

Akárhogy is van, egy biztos: ha így folytatja, polgármestersége nem lesz sikertörténet.