A főváros tehetetlensége miatt egy fólia alatt fog tönkremenni a Vörösmarty-szobor

Bár Karácsony már 2019-ben hangsúlyozta a Vörösmarty-szobor védelmének fontosságát, és szerződést is kötött egy visszaépíthető pavilonra, egy évvel később az általa korábban bírált megoldással burkolták be a szobrot télire. A probléma csak az, hogy a fóliás burkolat károsítja a szobor állagát.

  • 2019 adventjén Karácsony Gergely főpolgármester átadott egy valóban impozáns pavilont a Vörösmarty téren, amely a frissen felújított Vörösmarty-szobor védelmét szolgálta.
  • A pavilont a Hello Wood Kft. készítette a fővárosi tulajdonú Budapesti Fesztivál-és Turisztikai Központ (BFTK) Kft. megbízásából, a projekt értéke 40 millió volt.
  • Karácsony Gergely ígérete ellenére 2020 adventjére eltűnt a pavilon, illetve idén sem látható, helyette lefóliázták az emlékművet, dacára annak, hogy szakemberek szerint ez kifejezetten roncsolja a szobor állapotát.
  • A BFTK Kft. ugyan meghosszabbította a Hello Wooddal kötött szerződés időtartamát 2021 májusáig, de a cég már a következő évben megszegte a szerződéses kötelezettségét.
  • Karácsonyék pedig nem tudták kikényszeríteni a szerződés betartását.
  • Az idei évre pedig már közbeszerzést sem írtak ki, tehát a főpolgármester tehetetlensége miatt a Vörösmarty-szobor szép lassan tönkremegy. 

Volt pavilon, nincs pavilon

Az MTI beszámolója alapján 2019. november 21-én a Vörösmarty téri adventi vásáron Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt, hogy: „a téren lévő Vörösmarty-szobor eddig az ünnephez és a fővároshoz is méltatlan védelmet kapott a téli időszakban, a Hello Wood progresszív csapatának köszönhetően mostantól már egy innovatív építmény ad oltalmat a szobornak, amely egyúttal felhívja a figyelmet az értékeinkre”.

Ekkor adták át a 40 millió forintból felhúzott impozáns pavilont, amely díszkivilágítást is kapott.  

Huszár András, a Hello Wood ügyvezetője igazgatója pedig azt mondta, hogy:

a Vörösmarty-szobor védelmére készült pavilon ideiglenes, a téli szezon végén szétszedett elemei a következő télen újra összeállíthatók.

A hatalmas, íves szerkezet könnyedségét a környezeti hatásoknak jól ellenálló tíz méter magas acéllemezek biztosítják, az esőtől védelmet nyújtó homlokzat átlátszó plexiből készült.

Forrás: www.orientpress.hu
Forrás: www.orientpress.hu Forrás: MTI

Huszár András ígérete ellenére a következő évben, tehát 2020 adventjén már nem állították fel a 40 milliós pavilont, ahogy idén sem látható az építmény a Vörösmarty-szobor körül, helyette Karácsony Gergelyék visszatértek ahhoz a megoldáshoz, amit a restaurálási terv is javasolt elkerülni, és amelyet a főpolgármester maga is méltatlannak titulált még 2019-ben – írja a Nullahategy.

A Vörösmarty-szobor ugyanis akárcsak tavaly, idén is újra fóliával van bevonva.

Forrás: Kontra
Forrás: Kontra

Ennek kapcsán a Nullahategy a Vörösmarty teret és szobrot 2019-ben felújító Belvárosi Önkormányzathoz fordult.

Az V. kerülettől megtudták, hogy a restaurálási tervben az áll, hogy nejlonos borítás a restaurálást követően lehetőség szerint ne kerüljön a szoborra.

Ennek magyarázata a következő: egyrészt, amikor fóliáznak egy szobrot, akkor értelemszerűen számolni kell a harmat-jelenséggel, hiszen amikor hűvösebbek a reggelek, vagy hőingadozás van, akkor páralecsapódás keletkezik a fólia alatt. Ez – különösen ott, ahol a fóliával érintkezik a szobor – összegyűlik víz formájában, és amikor jön egy hidegebb periódus, fagyási sérülések keletkeznek a szobron. Fontos megjegyezni, hogy e szobor anyaga mállékony, amely a restaurálási munkát is megnehezítette.

Akárhányszor hozzányúlnak, veszít valamennyit a kontúrjaiból. Ezen restaurálási eszközökkel nem lehet javítani, legfeljebb lassítani lehet a folyamatot. Következőképpen: nem lett volna szabad lefóliázni a szobrot, de a baloldali vezetésű főváros mégis ezt tette, ráadásul kétszer egymásután.

Karácsonyék nem képesek betartatni egy szerződést

Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben (EKR) közzétett dokumentumból kiderül, hogy a Hello Wood Kft.-vel a 100 százalékban fővárosi tulajdonú Budapesti Fesztivál-és Turisztikai Központ (BFTK) Nonprofit Kft. szerződött le, még 2019. október 30-án. A szerződés értéke nettóban közel 40 millió forint volt.

kozbeszerzes.hu
kozbeszerzes.hu

A szerződést 2020. április 3-án módosították, annak hatályát meghosszabbították 2021. május 15-ig.

 

kozbeszerzes.hu
kozbeszerzes.hu

Ez azt jelenti, hogy 2020 adventjén is fel kellett volna állítani a pavilont a Vörösmarty-szobor körül, de ez elmaradt. Magyarán: a cég megszegte a szerződéses kötelezettségét, Karácsonyék pedig nem tudták kikényszeríteni ennek a betartását. Ennyit a baloldali „szakértelemről”!

A főpolgármester 2019 novemberi ígéreteiből még arra lehetett következtetni, hogy minden télen a Hello Wood Kft. pavilonja kerül majd a szobor köré, de az EKR adatai alapján sem a Budapesti Fesztivál-és Turisztikai Központ (BFTK) Nonprofit Kft., sem a vele összeolvadt Budapest Brand Nonprofit Zrt. nem szerződött le a céggel a Vörösmarty téri pavilon ügyében az idei évben. Az EKR alapján más céggel sem került sor új szerződés megkötésére a téma kapcsán.

2021. szeptemberében a Hello Wood Kft. nyert egy közbeszerzést a Budapesti Fejlesztési Központtól, tehát egy másik fővárosi önkormányzati cégtől P+R parkolók és B+R parkoló tervezésére.

A Vörösmarty téren található szoborcsoport tehát a fólia alatt szép lassan tönkre fog menni, „hála” Karácsonyék tehetetlenségének.