A Facebook felső vezetője hotelszobába csalta a 13 éves fiút, hogy aztán lefeküdjön vele

A jelek szerint a fennkölt erkölcsösséggel kapcsolatos elvárások inkább a felhasználókra nézve ajánlottak, nem a vállalat munkatársaira. Nem ez volt az első pedofil botrány a globális techcégnél: bár a begerjedt férfit lekapcsolták, mégsem történt előrelépés a szexuális ragadozók kiszűrése terén.

A közösségi médiában évről évre fokozódó morálterrort bizonyára nem kell olvasóinknak bemutatni.

Szinte minden, ezzel foglalkozó vállalatcsoport kiterjedt cenzori tevékenységet folytató szervezeti egységeket tart fenn. Messze túllépve a gyűlöletkeltő, undorító, erőszakos tartalmak szűrésén a Facebooktól a Twitterig, minden szolgáltató kínosan ügyel rá, hogy a véleménybuborékon kívülről semmi se kerülhessen az átlagos felhasználó orra elé, és rendkívül büszkék arra, hogy ezt sikerül is elérniük . Az ellentmondásos, vitára alkalmat adó tartalmak megosztása vagy készítése nem ritkán időszakos vagy akár végleges kitiltással is járhat. Sem véleményszabadságnak, sem szarkasztikus humornak nincs helye, ha valami sérti a cenzor szemét, fellebezni pedig gyakorlatilag nem lehet.

Ezek a cégek pedig arra is felettébb büszkék, hogy már nemcsak követői, hanem létrehozói is a XXI. század morális trendjének. Ami nem fér fel Facebookra, Twitterre, Instára, az gyakorlatilag a feledés homályába merül.

Azt hinné az ember, hogy küldetéstudatuk miatt szigorúan szűrik és ellenőrzik a dolgozói állományt, hogy csak a feddhetetlen erkölcsű munkatársak férjenek hozzá a felhasználók bizalmas adataihoz. Ebből következően pedig azt gondolnánk, hogy a vezetővé való előléptetés előtt pedig különösen alaposan megvizsgálják: morálisan valóban feddhetetlen-e a jelölt?

Igen, az Olvasó jól tippel: a fennkölt erkölcsösséggel kapcsolatos elvárások inkább csak a felhasználókra nézve kötelezően ajánlottak.

Ugyanis a napokban egy egészen magas vezetői szinten dolgozó menedzser keveredett súlyos pedofilbotrányba a Facebookot, Instagramot és több más, meghatározó techmárkát üzemeltető óriáscégnél, a Metánál.

Quartz

A 35 éves Jeren Miles adatközpont közösségi fejlesztési menedzser munkakörben (nagyon idétlen pozíciónevek vannak a techóriásoknál) dolgozott. Miles egy civil pedofilvadász szervezet által létrehozott csali álprofillal, a saját állítása szerint 13 éves, Corey nevű fiúval bonyolódott félreérthetetlen és menthetetlen csevegésbe.

Ennek során meztelenül összeölelkezésről ábrándozott, és biztosította leendő „játszótársát”, hogy ha begerjed, nem fogja majd vissza magát. Online beszélgetésükben (melyet a képek tanulsága szerint éppen Miles munkaadójának platformján, a Facebook Messengeren folytattak) a közepesen ostoba pedofil még azzal is eldicsekedett, milyen fontos beosztást tölt be a felhasználók jó erkölcseit és biztonságát bolsevik stílusú cenzúrával garantáló óriáscégnél.

YouTube
A szavakat tett követte. Miles és „Corey” Meg is beszéltek egy személyes találkozót az Ohio állambeli Columbusban egy szállodában, ahol az elkövető meglepetésére – a tinédzserfiú helyett – a Predator Catchers Indianapolis (Indianapolisi Ragadozó Vadászok) nevű civil szervezet munkatársai várták. Az önkéntesek két órás videófelvételt készítettek a veszélyes szexuális bűnöző lebuktatásáról.

Amerikában nagy hagyománya van a civilek intézkedésének és félhivatalos vagy műkedvelő igazságosztók közreműködésének a bűnözők tettenérésében.

A kiskorúakra leselkedő ragadozók megfékezésére jó pár éve külön televíziós program is szakosodott. A Dateline NBC nevű hírműsor riportere, Chris Hansen a To Catch a Predator című sorozatában a mostani történethez megszólalásig hasonló módszerekkel csípett fülön olyan szexuális ragadozókat, akik gyerekekkel folytatott szexuális aktus reményében sétáltak bele a kamuprofillal szervezett légyott csapdájába.

A Facebook természetesen azonnal eltávolította állományából Milest, ám mind ez idáig semmiféle garanciát vagy módszert nem kínáltak arra, a jövőben hogyan előzhető meg, hogy a hasonlóan veszélyes, ferde hajlamú jelöltek fontos pozícióba kerüljenek.

Nyilván nem jutott még erre idejük, hiszen a Megadja Gábor-féle valódi terroristák utáni nyomozás minden idejüket leköti! Megértjük!