A demokrata narratíva: ha megölted, tedd utólag nevetségessé is!

Mese a Capitolium támadójáról, aki a heréibe vezette a sokkolót.

Nem elég kivégezni az ellenséget, meg is kell alázni. Megtaposni, levetkőztetni, közszemlére tenni, nevetségessé tenni, csámcsogni rajta, majd, ahogy illik, a hulláját lehugyozni.

  1. A buzibárból hazafelé bekokainozva, száguldozva törte össze magát,
  2. A buzibuliból droggal, az ereszcsatornán lemászva menekült,
  3. ...meg hát akárhogy is, úgyis csak egy idióta náci volt, nem kár érte.

Ismerős? A Capitolium támadása óta nem csitulnak az érzelmek: a média egyik fele hallgat, racionalizál, relativizál, menteget, diszkreditál - vagy egész egyszerűen csak narratívát vált, és máris újra a rend pártján van - ellentétben az elmúlt négy évvel megszokottal.

Arról bizonyára mindenki hallott, hogy a Capitolium ostroma után négy halálos áldozatról tudtunk, ami most már - az egyik rendőr halála után - ötre emelkedett.

kapcsolódó

De kik voltak ők? Mert Ashli Babbiten kívül nem sokat tudtunk róluk eddig. Kérdezzük meg a The Guardiant, és próbáljuk megfejteni a mögöttes, sugallt tartalmat is!

  1. Brian Sicknick, 42: a zavargások (eddig) egyetlen rendőr áldozata, tűzoltókészülékkel ütötték fejbe, csütörtök este hunyt el a kórházban. Összesen 60 rendőr sérült meg, többüket vascsővel verték fejbe.
  2. Ashli Babbit, 35: akkor lőtték le, amikor többedmagában betört az épületbe. A családja nem érti a motivációt, de még fontosabb: a QAnon egyik trumpista összeesküvéséről twittelt. Így már mindjárt más!
  3. Benjamin Phillips, 50: agyvérzésben halt meg a helyszínen, egyelőre tisztázatlan körülmények között. De értitek, buszokkal szállíttatta a Trump-hívőket Washingtonba! Hátha még buszoztatott lengyelek is voltak közöttük.
  4. Kevin Greeson, 55: szívrohamban halt meg, amit a családja is megerősített (magas vérnyomás). Rasszista tartalmakat posztolt online, fegyverkezésre buzdított, és arra, hogy "vegyük vissza ezt a kibaszott országot". Na, ugye.
  5. Rosanne Boyland, 34: egyszerűen összenyomta a tömeg. Elvakult Trump-rajongó, hosszú bűnlajstroma volt heroin birtoklásáért, rendőri intézkedés akadályozásáért és birtokháborításért. A nyilatkozó sógora még hozzáteszi: -Maga az Elnök szavai robbantották ki az erőszakot, ami négy legnagyobb imádója életét követelte - életbe kell léptetni a 25. alkotmányódosítást (miszerint alkalmatlannak nyilvánítják az elnököt).

A Guardian feltárja a tényeket, és segít is gondolkodni - mi több, szertefoszlatni az esetleges rossz érzéseket: a rendőrt leszámítva egyikért se volt nagyon nagy kár, hiszen úgyis elvakult trumpisták, rasszisták, uszítók és bűnözők voltak. Minek mentek oda, persze Trump a legnagyobb bűnös, akasszuk fel, legyen már béke!

És ha már még mindig 2006, és hogy a New York Post se maradjon ki a dehumanizálásból:

A zavargók még össze is szarták-hugyozták a Capitoliumot.

Ez tényleg nem semmi teljesítmény a rendőrségtől, hogy a behatolóknak még erre is maradt idejük!

Hogy a kicsit kellemetlen hírekből a végén pedig fergeteges buli is kerekedjen, inkább fordítsuk valami vidámabbra  témát: ezek az áldozatok még halálukban is nevetségesek voltak! Ha már tényszerű tájékoztatás: Greesonnal kapcsolatban a máskor független tényellenőrzésre annyira kész közösségi médiaszolgáltatók napokig hagyták kommentár nélkül keringeni a "vicces" álhírt (sőt, a Twitter még mindig engedi), miszerint:

Az okozta halálát, hogy miközben egy képet próbált ellopni, sokkolójával véletlenül a saját golyóit rázta meg, majd szívrohamot kapott.

KÉP: @notcapnamerica Twitter
KÉP: @notcapnamerica Twitter

KÉP: @joshbrolin Instagram
KÉP: @joshbrolin Instagram

Hát mit is tanácsoljak a T. Olvasónak jövőre nézve? 

Ha esetleg tüntetni megy, vigyázzon a sokkolóra, nehogy összeszarja magát...