A budapesti közösségi költségvetés, ahol az élőhalottak is akár végtelenszer szavazhattak

Mit kíván a fővárosi nemzet? Milliónyi zebrát, még több kerékpárutat, függőleges erdőt! És attól még igenis közösségi, hogy a kerületi ellenzéki képviselő az ötletgazda. A közösségi költségvetés attól közösségi, hogy ellenzéki önkormányzati képviselők és Soros NGO-k ötleteire szavaznak élőhalottak. Az hogy a budapestiek mit akarnak, továbbra sem tudjuk, de 1 milliárdnyi közpénzt sikerül eltapsolni.

Új év, új közösségi költségvetési ciklus a főváros életében!

A lényeg: 1 milliárd forintot szántak erre, de kérdésessé vált, hogy valós igényekre épülő projektek vagy haveri körök kapják-e a pénzeket (lásd a lent hivatkozott cikkünkben a Misetics Bálinthoz köthető tavalyi nyertes projektet: hajléktalanok üres fővárosi lakásokba költöztetése – ez aztán a legutóbbi státusz szerint mégsem valósul meg, hiszen nem olyan egyszerű), esetleg a rendre, a háttérből előbukkanó Soros-kötődésű civil szervezetek, sőt ellenzéki képviselők és a hozzájuk tartozó körök.

Ezt azért is állítjuk, mivel korábbi cikkünkben megírtuk, hogy a részvételi költségvetés projektjét az álcivil múltú Lé Marietta főpolgármesteri tanácsadóra szignálta a főpolgármester. Ő azonban nem egyedül dönt a benyújtott ötletek sorsáról, hanem egy úgynevezett részvételi költségvetési tanács segíti a munkáját, amelybe nem meglepő módon beválasztottak több LMBTQ-mozgalmárt és drogliberalizációs célú Soros-szervezetet is.

Ám ezúttal kicsit meglepődtünk: a korábbiakkal ellentétben ugyanis mintha kevesebb valóban hülye és egyben szórakoztató ötlet lenne a korábbiakhoz képest.

kapcsolódó

Persze azért így is vannak érdekes trendek.

 • Komolytalan szavazási rendszer kamuprofilokkal.
 • Kicsit finomított, de még mindig hülye, tendenciózus projektek – sokszor ugyabban a témában: pl. a nyertes ötletek harmada gyalogosátkelő, amit amúgy is meg kellene csinálni.
 • Költségbecslés a legtöbbnél még egyáltalán nincs.
 • Nem mindig annyira civil és alulról jövő kezdeményezések érkeznek  inkább ilyen kis ellenzéki, belsős homokozóra emlékeztet az egész.
 • Érdekes, hogy rendet, biztonságot senki nem szeretne. Ez hogy lehet? Az bizony fájóan hiányzik a magamfajta kormánypárti lakosnak...
Például kezdjük a legelején: olvasói találat – és ezt dokumentálta is –, hogy bizony ő két kamuprofillal is csont nélkül képes volt leszavazni. Persze értjük, hogy fontos a kölcsönös bizalom, de itt mégiscsak egymilliárdnyi forrásról, közpénzről döntött volna a lakosság.

IT-biztonság, átláthatóság felsőfokon
IT-biztonság, átláthatóság felsőfokon

IT-biztonság, átláthatóság felsőfokon
IT-biztonság, átláthatóság felsőfokon

Feltehetjük a kérdést: Hogyan fordulhat elő, hogy nem valós személyek szavaztak? Tudtak-e a Városházán a problémáról? Ha tudtak, miért nem tettek ellene semmit? Fel tudják-e mérni, hogy mekkora azon szavazatok mennyisége amit fiktív „budapestiek” adtak le? Mindezek a kétségek mutatják, hogyan válik komolytalanná egy valóban jó kezdeményezés.

Nézzük, milyen kategóriákban győzött az összesen 54 darab ötlet!

A Zöld Budapest: függőleges erdővel és még több biciklisávval

Már itt látszik, hogy mi áll a fókuszban, ugyanis az 54 projektjavaslatból 32 a „Zöld Budapest” kategóriájába esik. Ezek amúgy többnyire teljesen pártolható kezdeményezések: több zebrát, biztonságosabb utcákat, még több biciklisávot-bicikliutat szeretnének, és persze a zöldítés is idetartozik.

Részletezve:

 • 15 zöldítési,
 • 9 gyalogos- és zebrás;
 • valamint 8 bringás projekt.

Forrás: MTI/Mónus Márton

Na de a zöldítéseket vizsgálva már rábukkanhatunk pár érdekességre:

mintha összebeszéltek volna a válaszadók, úgy sorakoznak az élőfalas, borostyános, FÜGGŐLEGES ERDŐS (?) ötletek. Kb. olyan érzésem volt, mint amikor 1993 környékén a könyvtárban fejenként ötször írtuk rá a szavazólapra, hogy legyen Commodore Világ is az újságok között. 

A zöldfal, illetve mohafal ötlete egyébként nem annyira új: a III. kerületi Kolosy téren már megpróbálkoztak ezzel 2017-ben, de alig egy év után teljesen kiszáradt a 275 fa légtisztító munkáját ellátni hivatott monolit. Sajnos. De hátha Karácsony és csapata ezt is jobban tudja – és majd megsegíti őket a hit és az akarat!

kapcsolódó

A bringás kezdeményezések is aranyosak:

Nagyon jól csinálja a drága polgármester úr, de ez még mindig kevés!

Nagyjából ez jön le a válaszokból. Itt egy konkrét példa:

Legyen 10%-kal kevesebb a parkolóhelyek száma a Nagykörúton belül, valamint a budai kerületek belső részein. A helyükre telepítsenek fasorokat, padokat és bicikliutakat. Továbbá legyen több biciklitároló is. Forgalomcsillapítás. A parkolóhelyek nagy száma túlzott forgalmat okoz.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Szuper ötlet, biztos nagy sikere lesz a lakosok körében! Mondanám, hogy erre szavaztak, de tekintve, hogy bárki, bármilyen e-mail-címmel regisztrálva véleményt  nyilváníthatott, ez lehetett akár maga Biciklis Gergő is pár ezerszer.

Mindenesetre bátor kezdeményezés, bár költségbecslés az itt sincs.

-De hát nincs rajta ár! -Nyugodjon meg, lesz ára... /A Maszk, Jim Carrey/

És persze legyenek fedett kerékpártárolók, rendes biciklisáv a Szent István körúton is (teljesen azt hittem, hogy már van, de ezek szerint mégsincs).

A szerkesztőség véleménye szerint azonban a leghülyébb ötlet itt az „Aplikáciü” – ne feledjük, ez is győzött –, mert ugye egy mobilos app mindent megold. Íme a bájos helyesírás bónusz:

„Egy olyan aplikációt kifejleszteni.ami jutalmazza azokat az embereket. akik inkább a biciklizést, gyaloglást és a tömegközlekedést helyezik előtérbe. Ezzel is ösztönözni az embereket arra, hogy kevesebb alkalommal használják a kocsiukat. Be keellene építeni többek közt egy olyan menüt több más mellett, amely kiírja, hogy épp amerre jár, milyen lehetőség van a kikapcsolódásra, szórakozásra, akár milyen látványosság van a közelében. Ezzel a fejlesztéssel arra ösztönözhetnénk az embereket hogy kevesebb alkalommal használják a kocsiukat.”

Gratulálunk, fel tetszett találni a Google Térképet! Szívből reméljük, hogy az Önkormányzat meg is csinálja, hisz biztosan nem árthat. Sajnos költségbecslés itt sincs, de egy informatikus haverom olcsón vállalja a fejlesztést, ígérem.

kapcsolódó

Értjük, hogy a Maps nem pontosan ezt tudja, de valamiért a BKK-nak is volt annyi esze, hogy a FUTÁR-t is a Google-ba integrálta inkább...

Esélyteremtő Budapest, ismét zebrákkal és az LMP-ből kitett képviselővel

Hát, itt már csak 8 projekt található.

Ráadásul rögtön az elején a szemünkbe világít a „Zebra az Orczy útra!”, amit mi simán a korábbi Zöld Budapest-es gyalogos ötletek közé soroltunk volna, de a vezetés valamiért úgy látja, hogy az Orczy úton a zebra esélyt teremt.

A helyzet ugyanez a pesterzsébeti Török Flóris utcában, a budai rakparton és a Kerepesi úton is. Újabb zebrák városszerte, csak esélyteremtő céllal! Itt ráadásul már költségbecslést is láthatunk végre, pl. a budai rakpart esetében 90 forint lenne a végösszeg. Nem rossz buli.

Csak halkan jegyezzük meg, hogy a gyalogátkelők létesítése kötelező alapfeladata a fővárosnak. Kedves tőle, hogy megengedi, hogy ezt mi, pór nép és az élőhalottak megszavazhassuk, ahelyett, hogy egyszerűen csak megcsinálnák.

Megemlítendő a „Befogadó játszótér és közösségi park mindenkinek! :)” című projekt, amit személyesen a XVIII. kerületi önkormányzati képviselő, Kassai Dániel jegyzett. –

Kassait 2018-ban egyébként eredeti pártja, az LMP kizárta a soraiból, amiért az MSZP-s Kunhalmi Ágnes javára visszalépett – 2019-ben pedig a Mindenki Magyarországa Mozgalom politikusaként, a DK–Jobbik–LMPMindenki Magyarországa MozgalomMSZPMomentum–​Párbeszéd közös jelöltjeként a XVIII. kerületi 3. számú egyéni választókerület (3. evk.)  mandátumát nyerte el.

És azért csak nem szakadunk el régi fixa ideánktól:

10 millió forintért (ezt kétlem – a szerk.) lesz, lehet majd koedukált köztéri piszoár a Duna-parton. 

„Az id. Antall József rakparton kísérleti jelleggel egy egyszerű pisilésre alkalmas piszoárt szeretnénk kialakítani, amiben mindenki, nők és férfiak is ingyen el tudják intézni a kisebb mosdói szükségletüket. Hasonló eszközök jelenleg is található a világ nagyvárosaiban, legismertebb a város egyik jelképévé vált amsterdami piszoár. [...] Minden látogatónak könnyebbséget okozna az ingyenes pisilő helyszín, és több ideig lehetne élvezni a Duna-parton tartózkodást.”

Érdeklődve várjuk a megvalósítást, különösen hölgyolvasóink nevében!

Egész Budapest, ahol senki nem győzött

Kezdésnek ismét kekeckednénk, mert sokunk bizony inkább a főváros 1950 előtti határait állítaná vissza... de mivel itt 0 győztes projekt szerepel, ezért már maga a felvetés is okafogyott.

Nyitott Budapest

14 győztes projekt... és (dobpergés)

megint zebrák! Egészen pontosan 7 darab projekt, már egészen tanácstalanok vagyunk.

Tehát a Nyugatinál a zebra az Zöld Budapest, az Orczy téri zebra az Nyitott Budapest, a békásmegyeri átkelő pedig Nyitott Budapest. Világos.

De van itt kerékpársáv-fejlesztés a Nagykörúton (akkor ez sem a Zöld része  már?), és persze kedvencünk, a Sétálj Budapesten! applikáció. Szegény Puzsér... 

Lehetne készíteni egy ingyenes applikációt, ahol előre megadott útvonalú sétákat lehet legyalogolni, ezzel motiválva a rendszeres sétára és testmozgásra az embereket. A sétaútvonalak között lehetne lépésszám/táv/idő vagy kerület szerint válogatni. [...] Éttermekkel, kávézókkal is együtt lehetne működni, és a virtuális trófea mellé egy a közelben található étterem, kávézó a trófea felmutatása után kedvezményt, ingyenes limonádét/sütit adhatna. Motiváció a rendszeres testmozgáshoz.

Egy jó süti a testmozgás után, ez aztán a diéta! Ezt az appot is szívesen lefejleszti nektek a haverom... mi más hiányzik a mobilokról, mint egy forradalmi, lépésszámláló, térképes app? Költségbecslés persze itt sincs, de hát majd adunk árat akkor mi.

És milyen ötletek véreztek el a szavazáson?

Az első két kezdeményezés már a civil tanácson sem ment át.

 • Kerékpáros átvezetés a Móricz Zsigmond körtéren;
 • a XVII. kerületi Fackh Károly téri park multifunkcionális fejlesztése;
 • a békásmegyeri Hollós Korvin Lajos utcától délre eső fővárosi terület legyen rendezett park;
 • a Népliget megújítása (hát igen, ez valóban borzasztó lenne, micsoda komolytalan ötlet!);
 • illetve a szemeteskukák fejlesztése, fedőkkel ellátása Budapesten.

Persze olyan nincs, hogy mindenki egyformán boldog a végén – és az is nagyon fontos, hogy tízmillió forintból: 

Legyenek közérthetőek a hivatali levelek, tájékoztatók, dokumentumok.

Mintha már lett volna egy ilyen momentumos kezdeményezés is, de hátha rosszul emlékszünk.

Ezt mindenesetre az a Gergely Vera jegyzi, akit már a 444 is többször megénekelt, sőt: közösen alapították meg 2015-ben a VILÁGOS?!? díjat, ami a a legérthetetlenebb és a legérthetőbb magyar szövegeket ünnepli.

kapcsolódó

Kérdéseink a Főváros és a főpolgármester felé: 
 • Hogyan fordulhat elő, hogy nem valós személyek is szavazhattak? Tudtak-e a problémáról? Ha tudtak, miért nem tettek ellene semmit? Fel tudják-e mérni, hogy mekkora azon szavazatok mennyisége amit fiktív „budapestiek” adtak le?
 • A fentiek tükrében nem gondolják-e, hogy a közpénz elköltése nem átlátható, ezért a teljes folyamatot meg kell ismételni?
A fenti kérdésekkel megkerestük a főpolgármestert, és amint válaszolnak, cikkünket kiegészítjük.

kapcsolódó