A BLM vezetői egymásnak ugrottak, és sikkasztás miatt perlekednek

Az egyik társalapítónál tavasszal hatmilliós kaliforniai villa, most egy másiknál tízmillió "eltérített" adomány - szólnak a vádak a BLM belső bugyraiból. A most célkeresztben álló vezető, Bowers az őt támadó szervezeteknek persze azzal vág vissza, hogy "a fehér elnyomók eszközeivel" próbálják őt ellehetetleníteni. A Kontra tanácstalan, vajon hogyan tudnánk segíteni? Vagy csak nézzük a műsort?

Független és objektív közíróként újra fel kell vennünk a David Attenborough-i, féltérdre ereszkedős, természetfilmes megfigyelési pozitúrát:

a tengerentúlon éppen abból alakul a hatalmas bulika, hogy 26 BLM-szervezet tízmillió dollárnyi adomány elcsatornázásának vádjával perli az egyik felsővezetőt.

Mondhatnánk, hogy mit érdekel ez minket, messze vannak, nem is értjük az egészet, intézzék el egymás között (mondjuk is). Ám mivel az Egyesült Államok belügyei évek óta a magyar belpolitikában is tényezővé és hivatkozási alappá váltak (gondoljunk csak a George Floyd nevű visszaeső bűnöző sajnálatos halálára és az azt követő fekete profilképekre), nézzük meg mi is egy kicsit jobban az esetet!

Shalomyah Bowers és cége a célkeresztben

A névből nem mindenkinek derül ki, de Bowers egy fekete fiatalember. Eddig még nem is lenne annyira érdekes a történet, de rögtön hozzá is kell tennünk, hogy maga Patrisse Cullors, a Black Lives Matter társalapítója szerződtette őt és tanácsadócégét még 2020-ban azzal a céllal, hogy a mozgalom világméretű alapítványát (GNF, Global Network Foundation) segítsen irányítani. 

Shalomyah Bowers /Forrás: Bowers Facebook-oldala/
Shalomyah Bowers /Forrás: Bowers Facebook-oldala/

A GNF eredetileg egy adminisztratív egység lett volna a helyi szinten szerveződő, terepmunkát végző BLM-közösségek („BLM Grassroots”) pénzügyi forrásainak biztosítására. 

A kereset szerint Bowers, akit egy átalakítási terv végrehajtásával bíztak meg, és kevesebb mint nyolc hónap alatt 2 167 894 millió dollárt keresett a GNF-ből, úgy döntött, hogy inkább „saját malacperselyeként” használja tovább az alapítványt. Bowers eközben a többi vezető részére pedig megtagadta kritikus pénzügyi és szervezeti információk továbbadását.
Mi több: Bowers hónapokon belül elüldözte a BLM-ből ezeket a vezetőket. A hamis jelentésekkel, „füstös szobákban” kötött homályos üzletekkel egyedüliként átvett minden irányítást és hatalmat a GNF-en belül. Bowers ezen túl a BLM Grassroots közösségi médiás jelszavait is kisajátította, valamint kísérletet tett  logójának, arculatának levédetésére.
Mr. Bowers továbbra is csalárd módon úgy gyűjt pénzt gyanútlan adományozóktól, hogy a BLM munkáját végző szervezet egyedüli képviselőjének adja ki magát, és a BLM hírnevét meglovagolva a saját zsebét tömi 

– áll még a beadványban.

Bowers a BLM honlapján persze azonnal közleményben utasította vissza a vádakat, hozzátéve, hogy az összes állítás „káros, megosztó és hamis”. 

Továbbá a BLM Global Network Foundation (ez ugye mára Bowers lett egy személyben) közleménye szerint

„több mint tíz alkalommal kértünk találkozót és mediációt, hiába. A BLM Grassroots figyelmen kívül hagyta vagy visszautasította minden megkeresésünket. Sőt, inkább a fehér elnyomóink által alkalmazott eszközöket és a büntetőjogi rendszert alkalmazzák, amely eleve a fehérek felsőbbrendűségére épült (ugyanazt a rendszert, amelyet elvileg le szeretnének bontani). [...] Ez csak bizalmatlanságot és megosztottságot szít a feketék közt, és a feketék felszabadítási harcát ássa alá”.

Szóval Amerikában a feketék fehér módszerekkel üldözik egymást, és összeesküvéssel vádolják a másikat – a fehérek pedig nézik a műsort. Tényleg ne szóljunk bele, várjunk türelmesen, aztán jelezzenek vissza, ha elintézték.

Vicces adalék: a társalapító Patrisse Cullorst már áprilisban azzal vádolták a sajtóban, hogy a mozgalom pénzéből hatmillió dolláros kaliforniai palotát vásárolt. Természetesen a BLM-nek és „safe space”-nek szánta a luxusvillának tűnő ingatlant, és sosem lakott ott – szólt vissza.

Hát igen... olyan szép, nemes, alulról szerveződő mozgalomnak indult ez az egész, aztán ezt tette az emberekkel a pénz és a hatalom! Annyira kétségbeejtő ez...

Utolsó kérdés: szegény indiánok eközben vajon mit gondolhatnak?