Ilyenek ezek a mai fiatalok: itt van Gyurcsány és Márki-Zay féltve titkolt szerelmes naplója

"Micsoda mélységeket és magasságokat élt át ez a különleges páros, míg Feri tovább nem lépett, összetörve a magányra maradt Péter szívét." Ezek voltak a legemlékezetesebb pillanataik.

Nagyon úgy néz ki, a szegény, bogaras macskás idős hölgyekhez hasonlóan Márki-Zay Péter is elég hosszú időre – ha nem örökre – elintézte, hogy ciki legyen vele akár csak közös képen szerepelni, pláne politikai viszonyban lenni.

  • Hol vannak már az egykori rajongók, régi szerelmek?
  • Hová tűnt Lukácsi Katalin, Király Júlia, Bojár Gábor?
És legfőképpen: mi történt a magyar politikatörténet egyik legviharosabb „se-veled-se-nélküled” kapcsolatával, Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay viharos, hullámvölgyektől sem mentes románcával?

Ma ugyan kézenfekvőnek tűnik, hogy az ellenzéki pártok és egykori „kapitányuk”, a végképp becsavarodni látszó hódmezővásárhelyi polgármester mindig is gyanakvással tekintettek egymásra. De a valóság az, hogy a közvéleménynek, saját választóiknak a törékeny, veszekedésekkel tarkított házasságproblémáiból vajmi keveset árultak el.

Különösen igaz ez Feri és Péter kapcsolatára, így összeszedtük Olvasóinknak az elmúlt hónapok legfontosabb mérföldköveit, amiből látható volt, micsoda mélységeket és magasságokat élt át ez a különleges páros, míg Feri tovább nem lépett, összetörve a magára maradt és magányra kárhoztatott Péter szívét.

 

  • „Az őszödi beszéd, ami egy őszinte szembenézés azokkal a problémákkal, amivel akkor küzdött a párt, éppen azt mutatja, hogy áldozatokat kell hozni, amire nyilvánvalóan nem volt mindenki örömmel hajlandó ebben a pártban és ezért szükség volt erre a nagyon határozott, kendőzetlenül őszinte beszédre.”

(Forrás: Dömötör Csaba Facebook-oldala)

A fenti idézet egy tavaly őszi videófelvételből származik. A látszat ellenére nem valamelyik DK-s káder végzett szerecsenmosdatást a főnökén. Ez bizony az előválasztási küzdelem lezárását követő, friss szerelmesek közötti vallomás az azóta bukott miniszterelnök-jelölt szájából. Gyurcsány Ferenc leghírhedtebb beszédét olyan lojalitással mentegeti Márki-Zay, hogy azt kell hinnünk: a románc rózsaszín ködje legkésőbb itt változtatta az egykor önmagát jobboldalinak valló MZP-t balos bábfigurává.

 

  • „Semmi falrengető nem történt, arról beszéltünk, hogy mit kell tennünk, hogy közösen leváltsuk a kormányt. Közösen. Péter a miniszterelnök-jelölt, mi pedig az egyik leendő kormánypárt képviselői.”
  • „…azt tesszük, úgy és akkor, amikor azt ő, a közös jelölt ezt kéri. Mert ő a kapitány.”
  • „Az ellenzék győzelmét kívánjuk a hazának. Azt, hogy Márki-Zay Péter legyen a miniszterelnök.”
  • „A választási kampány a politika izgalmas sűrítménye. Sikeréhez több minden kell. Egyebek mellett fegyelem. A miniszterelnök-jelölt vezet bennünket. Egyeztetés van, nyilvános vita nincs. Mert a küzdelem végső szakaszában nem beszélgetünk, nem értelmezünk, hanem harcolunk.”

(forrás: Gyurcsány Ferenc Facebook-oldala)

Arra is érdemes azért emlékezni, hogy mint minden fiatal szerelmespár, már idejekorán a házasságról (értsd: közös kormányzásról) ábrándoztak. Igen, az amúgy híresen rafinált, tapasztalt Feri is. Kijelentő módban beszélt a várható csodálatos, kiegyensúlyozott jövőről, a viharos szerelem kiteljesedéséről. A párkapcsolatban megjelennek a reménybeli hosszú, közös, boldog életben megszokott szerepek: a szubmisszív és a domináns.

 
Talán ők is elhitték, hogy ezúttal lehet másképp. Hogy ebben a kapcsolatban nem Feri fogja a nadrágot hordani. Ki tudja? Ekkor még sem ők, sem mi nem tudtuk, hogy az ifjú szerelmesek egymás iránti rajongását nemsokára sötét fellegek árnyékolják be.

  • Hol sok a karc, kevesebb a fény

Akkor egyenesen.

Nem lesz ez így jó.

Vagy a hat ellenzéki párt győz, vagy a Fidesz. 

Vagy Márki-Zay Péterrel győzünk, vagy senkivel.

Lassan meg kellene érteni.”

(forrás: Gyurcsány Ferenc Facebook-oldala)

Voltak viták szebbnek tűnő napokon is, mint minden kapcsolatban. Legyen hetedik frakció, vagy ne? Kampányoljon-e Gyurcsány, vagy maradjon otthon a konyhában, és fogja be a száját? Feri a nyilvánosság felé csak óvatosan, virágnyelven kommunikált ezekről. Úgy is mondhatnánk, hogy költőre itta magát (vízzel!!!!!). De sajnos ez a tapintat már nem segített a problémákon.

 

A bajok első jelei már a tél végén megmutatkoztak. Feri egyre többször kérlelte bohókás, lobbanékony párját, hogy tegyen kapcsolatukért, de úgy tűnik, mindhiába. A megbonthatatlannak tűnő harmónia megingásának jele volt az is, hogy az amúgy elválaszthatatlan álompár külön értékelte az évet. Feri Péternél, sőt, Orbánnál is megpróbált jobboldalibb lenni, vélhetően még távolabb lökve magától az amúgy is egyre zaklatottabb kapitányt. Rajongóik kétségbeesve találgatták: vajon mi lesz ennek a vége?

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Április harmadika aztán mindent borított.

Az egykori szerelmesek úgy ugrottak egymásnak, mintha örök életükben ádáz ellenségek lettek volna. Egymásra kígyót-békát kiabálva gyászolták el szebb napokat is látott kapcsolatukat. A családjukat sem hagyta hidegen a dráma: Feri nővére például dühös Facebook-üzenetben kérte ki magának egykori sógorjelötje árulását.

Facebook

  • „Baszd meg Gergő, te hoztad a nyakunkra ezt az embert”

(forrás: telex.hu)

A dráma persze a szokásos, teátrális gesztusokkal zárult. Az egykor jóban-rosszban együtt menetelő nyerő páros mára nagy ívben kerüli egymást. Ahogy ilyenkor lenni szokott, Feri már azért is haragszik Karácsony Gergőre, hogy egyáltalán összehozta őket.

Szóba sem állnak már egymással, Márki-Zay úgy tűnt, a kutyaharapást szőrivel stratégiát választva újra randizni kezdett, ahol új jelöltje oldalán megjegyezte, hogy már telefonon sem beszélnek Ferivel. Azt is megtudtuk, hogy a szakítás éjszakáján Feri törölte Pétert a Signalon lévő chatcsoportjukból, ahol addig megannyi szívhez szóló üzenet cserélhetett gazdát.

Így ért véget egy olyan románc, amely Shakespeare tollára kívánkozó mélységekkel és magasságokkal szórakoztatta bő fél évig a teljes magyar közéletet.

Vajon összejönnek-e újra a szerelmesek?