A 444 kiszámolta: mindenkire 2,5 cm-nyi partszakasz jut a Balatonon

Ha már tényleg mindenkinek ugyanannyi jár, kiszámolták ugyanezt a gyerekekre és a fizetésükre is?

Ahogy a déli part szabadstrandjai fölött elrobogó repülőt nézzük az MSZP-s molinóval hétvégente (vajon mennyibe kerülhetett, és miért nem adták inkább a rászorulóknak az árát?), tovább ütik a balatonos tamtamot az ellenzéki oldalon a Ben Hurból ismerős (maximális) ütközési sebességgel; bár az érvelés legtöbbször simán csak kacagtatóra sikerül.

Mészáros, Tiborcz, lángos, fagyi, egy családnak egy ebéd/egy hét – van minden, amit akartok – de főleg az, amit nem.

kapcsolódó

A 444.hu kicsit komolyabb témákba is belenyúlt azonban: a balatonakarattyai MNB-beruházást kezdték el kicsit karcolgatni előbb írásban, aztán most egy frissebb videójukban is.

Az egykori (természetesen elhanyagolt) MÁV-gyermeküdülő helyén épülő MNB-konferenciaközponttal szemben számtalan szakmai-társadalmi érvet sorakoztatnak fel – ezekbe most nem megyünk bele, biztos megvan az ő igazságuk is.

Annyit azért hozzátennénk ismétlésként, hogy az 1930-as években eredetileg a cserkészeké volt a terület, ami az ötvenes években a MÁV „tulajdonába került, de most ezen is lépjünk túl nagyvonalúan.

Az összeállítás valóban vicces része azonban az, ahol nekiálltak számolgatni, majd fájdalmasan felkiáltottak:

Neked elég 2,5 centi a Balatonból? A Balaton teljes partszakasza 235 kilométeres, Magyarország lakossága kb. 9 769 000 fő. Mindenkire jut tehát nagyjából egy 2,5 centis partszakasz, rád is. De ugyanakkora a te partszakaszod, mint Mészáros Lőrincé vagy Tiborcz Istváné? És mi van a német turisták partszakaszával? Rájuk hány szál nád jut?

Szóval összeadtak, osztottak, és szépen kihozták, hogy a Balatonból minden magyarnak jut két és fél centi. Kicsit a németekért is aggódtak. Értjük, minden közös, minden a miénk, mindenki egyenlő – ahogy már a francia forradalomban is kikiáltották (a halált azóta szemérmesen lefelejtve a jelmondatból).

Szabadság, egyenlőség, testvériség, vagy halál!

Elképzelem a punk újságírók szerkesztőségét vagy célközönségét, ahogy felforr a vérük ezeket olvasva; rádöbbenve, hogy Mészáros Lőrincnek és Tiborcz Istvánnak mégis több juthatott a 2,5 cm-nél.

Nekik azért elárulom – nem én találtam ki, hanem a HVG írta meg még 2011-ben –, hogy bizony Mesterházy Attilának is több jutott ennél a kis szakasznál Alsóörsön, de több MSZP-s politikus is kedvelte még akkoriban a balatoni ingatlanokat, úgy mint Kovács László (Balatonőszöd), Simon Gábor (Balatonszemes), Puch László (Balatonfüred), Szanyi Tibor (Zánka) vagy Bárándy Gergely (Balatonfüred).

Persze 2011 óta biztosan sok minden változott, meg az nem is úgy volt, meg eleve már mindenki megváltozott: most már tényleg az a legégetőbb, hogy megbuktassuk végre az Orbánt!

De vajon ez csak költői érzékeltetés, vagy komolyan gondolják, hogy mindenkinek ugyanannyi járna?

  • Legyen mindenkinek átlagos mennyiségű gyereke, mondjuk családonként másfél?
  • Az átlagos bruttóbér 432 ezer forint volt májusban. A 444-nél viszont legfrissebb adataink szerint br. 719 ezer forintot kerestek az alkalmazottak per hó. Akkor legyen ez is egyenlő?

kapcsolódó

Mindenki legyen egyenlő, mindenkinek ugyanannyi jut, mindent osszunk el tízmillióval, még a szerintük annyira jelen lévő és uralkodó nyomort és betegségeket is. Vagy legyünk legalább nagyvonalú marxisták, és vegyük figyelembe a képességeket és a szükségleteket is?

De ha mást nem tehetünk, legalább ne épüljön semmi, és rohadjon szépen tovább a sok, kommunisták által államosított, majd kreatívan privatizált és parlagon heverő balatoni és tóparti telek, igen. Aliga is tök jól nézett ki előtte!

kapcsolódó

Vagy még jobb: adjuk oda az MSZP-seknek, ők már nem zavarnak annyira, ők “csak bolti tolvajok a Fideszhez képest”, ott jó helyen lesz.