A 4-es metró nem csak szép lett, hanem Orbánékat is kiválóan lehetett vele bosszantani

Szerencsére ez nem volt lopás, de ha beledöglöttünk is, majdnem megcsináltuk

452,5 milliárdból 273 milliárd korrupcióval és szabálytalansággal érintett (OLAF).

Megint le kell szögeznem az elején: naiv választópolgárként engem kevésbé (sőt, nem nagyon) érdekel az állítólagos visszaélés, lopás, túlárazás, amennyiben valami maradandó, hasznos, vagy legalább szép is épül belőle a köz számára. Az persze kicsit zavar, ha a Fideszt ugyanezek korrupcióval vádolják, de erről később.

A 4-es metró az pont ilyen: dekoratív lett, rengeteg díjat nyert, talán sokaknak hasznos is (életemben ha egyszer utaztam rajta) – nekem tényleg tetszik, és legalább nem (csak) valakinek a haciendáját építettük fel a közös pénzekből. Ez is haladás a 90-es évek, és a többi MSZP-SZDSZ-es „eredmény” (rohasztás) után! Ezzel együtt azért az OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) nyomozása szerinti 60%-os korrupciós lefedettség az mindenképpen figyelemreméltó.

Forrás: MTI / Máthé Zoltán

kapcsolódó

Azt is imádom benne, hogy a többi metrójárathoz hasonlóan tökéletes csöveselkerülő járat (amennyiben a felszínről levegővétel nélkül le tudtunk menni), mert azért elég megnézni pl. a Rákóczi téri megálló felszíni létesítményeit, hogyan foglalta vissza a természet szinte azonnal (a hajléktalanok). Hát igen, gyöngyöt a disznók elé – a kerületet rendbe lehetett tenni pár évre, de az embereket renoválni lehetetlennek bizonyult.

 

Arra viszont kiváló örök emlékmű, hogy legyen őket folyton mire emlékeztetni. Ha beledöglöttünk is, de megcsináltuk: négyszer annyiért.

Nem az adatokra és a nevekre fogunk koncentrálni, mert azokat számtalanszor feldolgozták – könyvsorozatnak is sok lenne. Inkább csak a sztorizós részeket, érdekességeket ragadjuk ki jó szokásunk szerint.

De egy biztos: Medgyessy neve itt is lépten-nyomon előbukkan.

Az állam és a főváros közti megállapodást az 1998-as választások előtt sietve szentesítette Demszky Gábor főpolgármester és Medgyessy Péter pénzügyminiszter. A számos szakember által súlyosan pazarlónak tartott projektet az új kormány luxusberuházásnak titulálta, és megvonta az építéshez szükséges támogatásokat. 2001 tavaszán aztán a Legfelsőbb Bíróság jogerős ítélete kimondta, hogy Medgyessy Péternek nem volt törvényes felhatalmazása az Országgyűléstől a szerződés aláírására

Forrás: AFP

kapcsolódó

Persze aztán jöhetett 2002, az újabb MSZP-SZDSZ-kormány, és Demszkyéknek sem maradhatott több kifogása, ha már olyan sikeresen kampányoltak a metróval korábban. Azonnal akcióba is lendültek, és 2006 márciusában már le is rakták az Etele téren a metró alapkövét.

2007-ben végre megindulhattak a híres fúrópajzsok is:

A Sláger rádióban annyira megfuttatták az alagútépítő pajzsok neveiről indított szavazást, hogy végül Borosnak és Bochkornak keresztelték el a fúrópajzsokat. (...)  nem hiányozhatott Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes sem, aki ha épp nem közműcégvezetőket nevez ki pályáztatás nélkül, sajtótájékoztatót tart. 
Borosék megígérték, ahány állomás elkészül, annyiszor eljönnek ünnepelni Hagyó Miklósékkal. Erre koccintottak is. /Index, TBG: Boros és Bochkor fúrhatja a metróalagutat/

Amúgy 1998 óta jöttek folyamatosan az ígéretek-becslések az első szakasz befejezésére: először 2003, ami fokozatosan tolódott egészen 2015-ig, hogy aztán Tarlós István és Orbán Viktor 2014 elején tényleg átadhassák.

OLAF, Medgyessy, Puch, MSZP-pártfinanszírozás

A jelentés azt javasolta, hogy közel 60 milliárd forintot kérjenek vissza a támogatások kedvezményezettjeitől. A jelentés szabálytalanságot, csalás- és, korrupciógyanút és az EU-s pénzek szabálytalan felhasználását említi, érintettként a fővárost, az Alstomot és Medgyessy Pétert nevezi meg

A jelentés arra is kitér, hogy a Media Magnet Kft. is kapott 331 millió forintot a Siemenstől. Arra, hogy a biztosítóberendezéseket beszerelő Siemensnek milyen kampányra volt szüksége 331 millió forintért, nem tudni, és azt sem lehet tudni, egyáltalán teljesült-e ez a szerződés. A Media Magnet a szocialista Puch László cége. A Media Magnet korábban a BKV-nál kapott megbízásokat érthetetlenül fölösleges tanulmányokra, valamint felbukkant a neve a Hagyó-per több vallomásában is. Hihetetlen szolgáltatásokat rendelt a BKV: tanulmányt a kábeltévé-piacról, kedvezményt a sport beach-re, díszpáholyt a teniszakadémiára.

De Medgyessy Pétert se felejtsük el, aki – bár kiválóan hozta mindig a kétbalkezes, emberi figurát – valahogy mindig ott volt, legyen az IMF-csatlakozás, deviza-államadósság, MSZMP-s és MSZP-s pénzügyminisztérium, Orbán Viktort legyőző miniszterelnök-jelöltség, majd a négyes metró. És a franciák.

A metrókocsikat szállító (nem mellesleg legrosszabb, első ajánlatot adó) Alstom 2007 márciusában és 2008 januárjában két részletben összesen 597 ezer eurót utalt az AssistConsult Kft.-nek lobbitevékenységért sikerdíjként. Ez a társaság szinte a teljes összeget továbbutalta a volt miniszterelnök családi cégének, az M. P. Európa Tanácsadó Kft.-nek. 

Üvegzseb... és még azt mondják, már csak az angoltudás ér bármit is a versenyszférában? 

És bár Demszky többször is felajánlotta segítségét a kormánynak, az Országgyűlés gazdasági bizottsága 2017-ben hiába tett kísérletet először a volt szocialista miniszterelnökök, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, valamint Demszky Gábor volt főpolgármester meghallgatására, a meghallgatáson már egyikük se jelent meg.

Ugyanígy Tüttő Kata, Gy. Németh Erzsébet, valamint Horváth Csaba és Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes sem érezte kötelességének, hogy együttműködjön a kormánnyal. Pedig a párbeszéd rendkívül fontos, főleg, hogy azóta valahogy csak visszakúsztak: sőt, egy egész népet szeretnének kormányozni 2022-től.

Forrás: MTI/Rosta Tibor

-Szia Kata, korrupcós ügyben be kéne menned meghallgatásra. -Nincs kedvem. -Oké, semmi gond.

És egy valóban jó hír a végére:

2019-ben bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást a 4-es metró ügyében, megnyugodhatunk. Úgyhogy maradjon ez a poszt is csak egy érdekességgyűjtemény, mint a többi.

Itt kivételesen tényleg épített valamit az MSZP-SZDSZ némi kellemetlenség árán, de hát ahol fát vágnak, ott hullik a forgács, és csak a Fidesz adta át ezt is a végén.

kapcsolódó

Bele se merek gondolni, mit akarnának még építeni. És mi mást lehetett volna ennyiből, ugye.