A 200 kilós, fekete, amerikai jógás leszbikus kishölgy könyve a fehér felsőbbrendűségről

-Nem vagyok rasszista. -De igen, az vagy. Viszont nincs ezzel semmi gond, beszéljünk róla.

Önjelölt nyelvművelőként gyakran szoktam megfeddni kollégáimat, hogy kerüljék a közhelyeket, az elcsépelt jobbos-humorkodós szlenget, mint például a szójalattézást, avokádós pirítósozást, LMBTQZYQWERASDF-szerű, erőltetett újságírói kliséket, hiszen ezek már 2012-ben se voltak eredetiek.

Ám amikor egy kétmázsás, fekete, leszbikus; a mindent, így az amerikai jógát (ilyen létezik, igen) átjáró fehér felsőbbrendűségről és Rachel Epsteinnek a kapitalizmusról nyilatkozó-író nőt látok 2021-ben, akkor megint felteszem a szerkesztőségnek a kérdést:

-Melyikőtök szórakozik már megint?

Forrás: AFP

Mert ilyenkor is azt várnám, hogy valaki bekapcsolt egy „szerintünk ilyen az idióta balliberális” közhelygenerátort, esetleg mellé 3D-nyomtatón teremtett egy ilyen legújabb kori, testesebb willendorfi Vénuszt, és indulhat a médiahack. Nem mi túlzunk, hanem már megint ők, és komolyan vették a Monty Python tanításait: ezúttal Jessamyn Stanley, a Yoke – Az én önelfogadó jógám c. új könyvében (is), ahol rögtön a címben bravúrosan játszik az áthallásokkal: a yoke angolul ugyanis igát jelent, de szanszkritban is a jógának „járomba fog” az eredeti jelentése.

kapcsolódó

A marie claire-en megjelent interjút engedelmetekkel nem fogjuk szolgai módon lefordítani (olvassátok el, ha bírjátok) – inkább csak kedvenc bölcsességeimet rángatom ki, és teszem közkinccsé:

  • Ha eljön a nap, amikor már nem kell elfogadnod saját magad, akkor haldokolsz. 
  • Ha az amerikai jóga innen származik, akkor a fehér felsőbbrendűségbe van ágyazva. Ennyi. Erre utal igazából a foglalkozás végén az is, hogy lehajtjuk a fejünket, és namastét suttogunk.
  • Hogy Indiában most is, a Covid alatt is mennyi szenvedést látunk, itt meg edzés alatt mindenki kézenállásról, kókuszvízről meg leggingsről beszél, nem a fehér gyarmatosításról. Ha az amerikai jógát űzöd, akkor aktívan profitálsz a gyarmatosító rendszerből, ez is csak kulturális kisajátítás.
  • Érdekes, hogy pont a fehér ember által újraértelmezett jóga lencséjén keresztül döbbentem rá a fehér szupremácia hibáira. Minden okkal történik, és akárhogy is találod meg a magadhoz vezető utat, az csak jó lehet.
  • Jógaoktatóként annyit tudok előrebocsátani: ne érdekeljen, hogy mi hogy néz ki. Ne érdekeljen, hogy te hogy nézel ki, hogy a gyakorlatod hogy néz ki. A tested és a kivitelezésed is változni fog idővel. A módszered átadására az a legjobb mód, ha csak átéled a magadét, és nem próbálsz másokat megváltoztatni.

Magánvélemény: szép jövő vár Amerikára, ha a zimbabwei és dél-afrikai jelent még ilyen felvilágosult (woke) agymenésekkel is vegyíted. De amíg van ingyenpénz, táncoljunk... miért is ne. És ne felejtsetek el jó sokat térdelni, az mindig segít.

-Akarjátok a totális idiotizmust? -IGEN, akarjuk!