9 kiváló gondolat, amivel gazdagodását magyarázza a "Bentley-s" Mártha Imre

A fővárosi cégvezető vagyona az elmúlt időszakban látványosan gyarapodott: a vele kapcsolatos hírek méregdrága karórákról, kétmilliárdot érő svábhegyi villáról, csúcskategóriás autókról és álomutazásokról szólnak. Kellemetlen? Kellemetlen! Mártha Imre azonban nem ismer lehetetlent, és megpróbál magyarázatot adni a történtekre. Nem is akárhogyan: megmutatjuk a legerősebb nyilatkozatait!

Mártha Imre: Az elmúlt 10 évben a nyaralásaim nem kerültek annyiba, mint egy kör a NER kedvenc magángépével.

Ezt örömmel halljuk. Persze akár érdekelhetne is minket, hogy pontosan mekkora körre gondolt, de ez most nem lényeges. Az már mindannyiunk előtt ismert, hogy a baloldalhoz tartozó közszereplők mind a versenyszférában, a saját tudásukból, tehetségükből (és ráadásul Orbán ellenére!) gazdagodtak meg, legyen szó Bajnairól vagy Gyurcsányról. Mészáros és Orbán viszont lopott, és lopni is fog.

Szpojlerek:

  • Mártha Imre akárhogy is tett szert a vagyonára, azzal dobta fel a magas labdát, ahogy hivalkodik vele. Már tényleg csak a konyhaasztalra kipakolt pénzkötegek és ékszerek hiányoznak a portfóliójából.
  • Egyik interjúja alapján egy meglehetősen önimádó, elismerésre, megerősítésre szomjazó ember képe rajzolódik ki előttünk.
  • Semmiről se tudja, hogy mennyit ér, hiszen nem eladó, rég vette, és különben is olcsón, használtan.
  • Tehetségesen, a piacon lett gazdag, bezzeg a NER-lovagok...
Riporter: -Ön a vagyonát tisztességesen szerezte? Gyurcsány Ferenc: -Igen. Más kérdés?

A Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (azaz BKM) Karácsonyék által kinevezett vezetője, Mártha Imre kissé hivalkodó, nagyzolós közösségi médiás posztjai után azonnal beindult az ellenzéki (állításuk szerint független) médiaüzem mosodája: minden csak illúzió volt!

Csapjuk fel a HVG friss interjúját, és csipegessünk kedvünkre!

hvg.hu: Az elmúlt hetekben elég sokat vádaskodott ön ellen a kormányközeli média.

Erős kezdés, de valamivel csak meg kell adni a kezdőhangot – akárcsak egy jó zenekari próbán. A HVG-től amúgy ezt még nem is tekinthetjük annyira alákérdezősnek, hiszen a „vádaskodás” helyett akár azt is írhatták volna, hogy „aljas hazugság”.

M. I.: (...) Az viszont dermesztő, hogy a közmédiában heteken át vezető hír egy civil ember nyaralása. A másik csúcspont az volt, amikor a HírTv súlyos problémaként közölte, hogy szépen játszom zongorán. (...) A nyaralásomban, szabadidőmben, vagyonomban való vájkálás meglepett.

Szerintünk is dermesztő, de hát kár volt a kormányhoz köthető üzletemberek privát szféráján csámcsogni, gyerekek. Ugye milyen szar? A HírTV-nek pedig szerintünk nem az volt a baja, hogy Mártha Imre szépen játszik zongorán, hanem az, hogy a szóban forgó,  a Steinway & Sons által gyártott hangszer ára 34 és 50 millió forint körül mozog – attól függően, hogy használtan vagy újonnan szeretnénk-e beszerezni.

A magánéletben vájkálásról pedig lehet, hogy a fideszes homoszexuálisokról és zsidókról képzeletbeli (?) listát vezető Márki-Zayval is érdemes lenne konzultálniuk.

hvg.hu: Az önt támadó cikkekben eposzi jelzőt is kapott: Gyurcsány-fiókának hívják. Mit gondol, miért nevezik így, és annak tartja-e magát?
M. I.: Azt gondolom, ez egy Gyurcsány miniszterelnök úr ellen már évtizede alkalmazott karaktergyilkosságból ered. Azt gondolhatja talán a kormánymédia, hogy pejoratív dolog bárkit e karaktergyilkolt körhöz sorolni. Szerintem nem az, és a magyarok egy jelentős körében sem az. Ez nekem egyáltalán nem esik rosszul.

Őszinte, egyenes beszéd. Mondhatnánk ismét, hogy nincs több kérdésünk, de azért itt ne hagyjuk abba. Időközben pedig Ferenc testvér is ömlengősen, bromantikusan megvédte Márthát: csak nehogy Czeglédy Csaba féltékeny legyen...

M. I.: Ezzel a tapasztalattal álltam neki a budapesti Stadtwerke megalkotásának. 

Hatalmas szavak. Megalkotása... Stadtwerke! Értjük mi, hogy önigazolásként mindig jól jön a külföldi (tehát nyugati) best practice, de hogy ennyire? Jó, hát ha Kurzarbeitünk lehetett, akkor Stadtwerke is lehet. Ő pedig megalkotta.

M. I.: Kimondottan a Fidesz- és kormánymédiára értem. A média azt sugallja: ha neked vagyonod van, ha neked szép órád van, vagy szép helyekre jársz nyaralni, sikeres voltál nemzetközi cégek élén, akkor te utána nem lehetsz vezető önkormányzati céges, állami céges funkcióban.

Nem ezt mondták, Imre! Hanem azt, hogy a megszorítások közepette lehet, hogy kicsit visszatetsző a népnek a tangás nők, az egzotikus nyaralások, a hivalkodó Steinway-zongora, meg a pöffeszkedő karórák és a Bentley látványa. Ilyen a világ. Pláne, ha a szoclib oldal folyamatosan azt üti a médiájában, hogy mekkora a szegénység, és a fideszeseken kívül mindenki nyomorog.

Forrás: Origo

M. I.: Sokan vélik úgy, hogy most elsősorban a NER-lovagok elmúlt 12 évben szerzett vagyonát, életstílusát próbálják velem relativizálni. (...) Persze ha úgy vesszük, van ennek a lejárató kampánynak pozitív oldala: afféle energetikai influenszerré emelt.

Na, itt már kezdődik a vagdalkozás: NER-lovagok! Miközben ő már energetikai influenszer is lett, óriási. Nagyon szereti magát ez az ember, úgy sejtem.

M. I.: Fontos tudni, hogy nálunk sok ezer olyan kolléga is dolgozik terepen, akinek nincs céges számítógépe. Egyetlen esélyünk, hogy velük is közölni tudjuk az igazságot: egy ingyenes Facebook-oldal. Ez volt a fő célunk.

Az Olvasóknak meg is mutatjuk az egyik magyarázkodó posztot a Facebook-oldalukról. Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy a „BKM - Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. korlátozta, hogy ki szólhat hozzá ehhez a bejegyzéshez”. Így válik teljessé a kép: nagyon fontos az igazság, de mellette az is, hogy ne szólhasson hozzá bárki csak úgy.

Na de jöjjenek az ingatlanok!

M. I.: Ezt az ingatlant (a becslések szerint 300 milliós balatoni villa – a szerk.) 2003-ban vásároltam tizenvalahány millió forintért. Fogalmam sincs, most mennyit ér, nem eladó. Ordenáré csúsztatás, hogy 500–600 négyzetméteres lenne. Az épület 133 négyzetméteres valójában.
M. I.: A (svábhegyi villa – a szerk.) méretéről szóló állítások megint csak ordenáré túlzások, a telekrészünk 1200 négyzetméter, a lakóház pedig 350 és nem 2240 négyzetméter, amit harsognak. Azt nem tudom, most mennyit ér, nem áruljuk. Jó környék, és amúgy biztos felment az értéke a közelmúltban, hiszen ahogy a sajtóban is megjelent, pár éve ide költözött Orbán Ráhel és Tiborcz István. Szoktunk integetni, nagyon rendes utcabeliek.

Akkor mégis oké Tiborcz és Ráhel személye? Megnyugodtunk.

Biztos velünk (meg a panelproli valósággal) lehet a baj, de mi azért elég pontosan tudni szoktuk, hogy adott időpontban mennyit érhet a lakásunk. Sőt, minket még érdekel is. Tök jó lehet Mártha Imrének, hogy ő nem foglalkozik ilyesmivel, hiszen úgyis rég vette már, és nem is eladó. Így már minden világos.

Úgy tűnik, a szegénység és a gazdagság fogalma oldalfüggő – ahogy annak idején Hunvald repülőgépe is teljesen normális meg nem is olyan drága dolog volt, ugyanakkor a NER-elit a mi adóforintjainkból dorbézol.

A mostani felvonás mindezzel együtt nagyon tetszett, várjuk a folytatást! Esetleg Márki-Zay is megszólalhatna az ügyben, mindig vannak újszerű, bátor gondolatai...

kapcsolódó