77 százalékos blöff: Márki-Zay már a fideszes intézkedésekkel példálózik a rezsicsökkentés kapcsán

A baloldali kormányfő-jelölt pénteki kampányvideójában azt állította, hogy az általa vezetett Hódmezővásárhelyen "valódi rezsicsökkentés" történt, ami szerinte - szemben a Fidesz-kormányéval - 77 százalékos. "A vásárhelyi modellt" annyira sikeresnek tartja, hogy kormányra kerülése esetén azt kiterjesztené az egész országra. Csakhogy egyetlen bökkenő van az egésszel: az általa példaként felhozott középületek energiahatékonyságának fejlesztésére a Fidesz-kormány adta a támogatást, a pénz kiharcolása pedig egyértelműen a város, előző, jobboldali vezetésének az érdeme.

 • Márki-Zay Péter pénteki kampányvideójában azt ígérte, hogy kormányra kerülése esetén 77 százalékkal, okosan csökkenti a rezsiköltségeket  az országban.
 • Állítása szerint ezt a jelenleg is működő hódmezővásárhelyi modell alapján tenné meg.
 • Csakhogy a településen az energetikai fejlesztések túlnyomó többsége az előző, fideszes városvezetéshez köthető. Így például a Kovács-Küry Időskorúak Otthonának felújítása is, ami egyébként példaként szerepel a politikus videójában.
 • Magyarán a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje olyan rezsicsökkentéssel kecsegtet, amit a kormány már megvalósított. Nem mellesleg olyan intézkedésekre hivatkozik, amelyek megvalósulása politikai ellenfelének, az egykori fideszes polgármesternek volt köszönhető.
 • Miután kifejezetten negatív visszhangja volt a rezsicsökkentés-ellenes megnyilvánulásainak a nyilvánosságban, Márki-Zay látványosan megpróbál előre menekülni. 

„Nálunk Hódmezővásárhelyen volt valódi rezsicsökkentés, ami 77 százalékos csökkenést jelentett.  Ráadásul senkinek nem kell kifizetni, mert napelemmel, napkollektorral, falszigeteléssel és nyílászárócserével értük el”büszkélkedett el polgármesteri eredményeivel pénteken közzétett kampányvideójában Márki-Zay Péter, aki egyenesen azt állította, hogy a jobboldali kormány rezsicsökkentésénél sokkal jobbat tud.

2:28-tól látható ez a rész:

Mint ismert, a baloldal közös kormányfőjelöltje több alkalommal is élesen támadta a kormány energetikapolitikai lépését, aminek kifejezetten negatív visszhangja volt a nyilvánosságban. Így vélhetően emiatt próbált meg most kompenzálni. Korábban egyebek mellett azt mondta a rezsicsökkentésről, hogy az „népbutítás”, és azért működik, mert „sötétben tartják az embereket”. Máskor pedig az intézkedés megszüntetését helyezte kilátásba.

Ezek után némileg meglepően hatott, hogy a napokban a rezsicsökkentés védelmezőjeként lépett fel, és azt ígérte, hogy kormányváltás esetén 77 százalékos rezsicsökkentést valósít meg.

A mutatvány azonban finoman szólva sem sikerült tökéletesre. Mialatt pénteki videójában a „valódi rezsicsökkentésről” beszélt, az anyag készítői az elért eredmények prezentálására bevágtak egy épületet, egész pontosan a Kovács-Küry Időskorúak Otthonát.

 

Ahogy a felvétel részletén látható, a modern kor követelményeinek megfelelően napkollektorral szerelték fel és leszigetelték a helyi közintézményt. Bár Márki-Zay szemmel láthatóan büszkén mutogatta a projektet a vásárhelyi modell sikerességének alátámasztására, ezzel négy apróbb probléma is akad:

 1. egyrészt uniós forrásból valósult meg;
 2. másodrészt a Fidesz-kormány adta rá a támogatást;
 3. harmadrészt még a város előző, jobboldali vezetése pályázott a támogatásra;
 4. negyedrészt a kivitelezés még Márki-Zay polgármestersége előtt megkezdődött.

Mint a Kontra kiderítette, a fejlesztés egy TOP-os pályázatból valósult meg. A megyei jogú város még 2016 novemberében 600 millió forintot nyert el a Kovács-Küry Időskorúak Otthonának energetikai korszerűsítésére.

Lényeges, hogy ekkor Almási István (Fidesz–KDNP) volt  a polgármester, aki egészen haláláig, 2017. novemberéig irányította a települést.  

 

Ahogy a Délmagyar júliusi cikkében kiemelte, jelenleg a felénél tart az 1986-ban épült, Serház téri intézmény felújítása, amit egy 2016-os nyertes pályázatból finanszíroznak a Széchenyi 2020 program részeként. „Várhatóan ősszel zárul a kormányzati és uniós támogatású energetikai korszerűsítés” – tették hozzá korábbi írásukban, amiből szintén kiderült, hogy a projekt a legkevésbé sem a jelenlegi hódmezővásárhelyi polgármester ötlete volt.   

Magyarán nem kevesebb történt, minthogy a rezsicsökkentéssel kapcsolatos kijelentései miatt védekezésre kényszerülő

Márki-Zay mintegy kommunikációs ellencsapásként az előző, fideszes városvezetés által megpályázott, és elnyert, kormányzati támogatásból megvalósuló fejlesztéssel kezdett el kampányolni.

Kommunikációs visszavonuló. Forrás: Facebook
Kommunikációs visszavonuló. Forrás: Facebook Forrás: Kontra/Kozma Zsuzsi

Arról nem is beszélve, hogy a baloldali kormányfőjelölt által emlegetett energetikai korszerűsítések jelentős része a kormányzat támogatásával jött létre.

Példának okáért 2016 decemberében a település

Ez nem azt jelenti, hogy ilyen jellegű fejlesztések csak és kizárólag a korábbi, kormánypárti vezetés alatt történtek, hiszen a város tavaly is kapott támogatást energetikai felújításra.

Márki-Zay ugyanakkor úgy próbálja meg beállítani, hogy az elért eredmények, "a valódi rezsicsökkentés" modellje a saját érdeme, miközben a fentiekből teljesen egyértelmű, hogy ez nem igaz.

Sőt, az előzményekből az is kitűnik, hogy a korszerűsítések jelentős része még polgármestersége előtt vette kezdetét.

Érdekes múlttal a háta mögött támadja a rezsicsökkentést. A Kontra elsőként írta meg, hogy a baloldal kormányfőjelöltje a brüsszeli székhelyű, energetikai lobbiszervezet, az Eureletric bizottsági tagja volt. A társaság legfőbb célkitűzése az európai energiapiac liberalizálásának megakadályozása, ebből kifolyólag annak idején ellenezte a magyar kormányzat döntését. Összesen 12 évet húzott le az EDF (azaz Électricité de France; a Francia Elektromos Művek) magyarországi érdekeltségénél, az EDF-Démásznál. Jó eséllyel a francia multi tolta be az Eureletric vezetőségébe, ami erősíti a gyanút, hogy a most már politikusként tevékenykedő hódmezővásárhelyi polgármester korábban a gigacégek lobbiembereként működött. Az sem lényegtelen, hogy miután otthagyta az EDF-et, egy másik francia multinál, a Legrand Zrt.-nél folytatta a pályafutását. 

kapcsolódó

 • A francia energialobbi állhat Márki-Zay előretörése mögött?

  A francia energialobbi állhat Márki-Zay előretörése mögött?

  Jó eséllyel a magyar embereket korábban kizsigerelő energetikai multinacionális cégek szeretnének visszatérni Magyarországra egy kormányváltást követően, hiszen a balliberális kormányok időszaka "szabad rablást" jelentett számukra. Márki-Zay Péter korábban is ezeknek a multiknak dolgozott, és ma is az ő érdekeiket képviseli többek között a rezsicsökkentés támadásával. Könnyen lehet, hogy ők állnak a hódmezővásárhelyi polgármester mögött.