5 csodálatos korrupcióellenes intelem Cseh Katalin képviselő asszonytól

"Félnek tőlünk, félnek a pártomtól, és félnek az új generációtól a politikában. Tartanak azoktól az emberektől, akiknek van víziójuk, akiket nem tudnak megvesztegetni, pénzért megvenni." Kár, hogy a NAV éppen tegnap tartott házkutatást a cégbotrányához kapcsolódó egyik telephelyen.

Egyik párttársa az antikorrupciós harc szimbólumának nevezte Cseh Katalint.

Nem volt jó ötlet, hiszen nem sokkal ezután a politikus rejtélyes módon lekerült (legalábbis egy időre) a párt népszerűsítő anyagairól. Kiderült ugyanis, hogy az uniós milliók és milliárdok évekig ömlöttek a családjához köthető céghálózathoz. 

A Cseh Tibor által 2010-ben alapított cégnek egyébként 2013 és 2018 között a lánya, a ma momentumos EP-képviselő volt az ügyvezetője. A vállalkozás, a Pannónia Nyomda Kft. valósággal szárnyalt, hiszen az évek során 300 milliónyi állami közbeszerzést zsebelt be, arról nem is beszélve, hogy a köré csoportosítható cégek 4,5 milliárd forint európai uniós támogatást nyertek. Sajtóértesülések szerint a vagyon egy részére közbeszerzési cselekkel és különféle trükkökkel tettek szert.  

Tegnap folytatódott a történet, hiszen a NAV munkatársai házkutatást tartottak az egyik, Cseh Katalin cégbotrányához kapcsolódó telephelyen. 

A momentumos politikus korábban rendszeresen fogalmazott meg korrupcióellenes intelmeket, elsősorban politikai ellenfeleinek címezve.  Szemezgessünk belőlük!

1. „Ezeknek a pénzeknek semmi keresnivalójuk a pénzéhes oligarchák zsebében vagy a markukat tartó családtagoknál.”

Idén júniusban így kérte számon az uniós pénzek felelős felhasználását a kormányon. 

2. „Fel kell számolnunk az intézményesített korrupciót.”

Jelentette ki augusztusban, amikor Paróczai Anikót ajánlotta a választók figyelmébe. Azt a párttársát, aki korábban az antikorrupciós küzdelem jelképének nevezte őt – ezzel viszonozta a kedvességét. Ekkor még nem tudhatta, hogy egy napon a NAV emberei fognak kopogtatni az ajtaján.

3. „A közpénzt az oligarchák gazdagodása helyett az emberekre kell költenünk: iskolákra, kórházakra, lakhatásra és egy zöldebb városra.”

A Paróczai Anikóval tartott sajtótájékoztatóján elhangzott egy másik bölcsesség is. 

4. „Félnek tőlünk, félnek a pártomtól, és félnek az új generációtól a politikában. Tartanak azoktól az emberektől, akiknek van víziójuk, akiket nem tudnak megvesztegetni, pénzért megvenni."

Vagánykodott 2019 júliusában az Euronews Raw Politics című műsorában. Aztán kiderült, hogy a pénzt azért elfogadják. Kár, hogy senkinek nincs szüksége rájuk, és senki sem akarja őket megvenni.

Cseh Katalint nem lehet megvesztegetni.
Cseh Katalint nem lehet megvesztegetni. Forrás: Facebook/Cseh Katalin

5. „Jó ötlet, hogy az uniós kifizetésekben erősebb antikorrupciós garanciák legyenek.”

Szerencsére a Magyar Hangot is megkínálta egy szép gondolattal tavaly februárban, amikor Gyöngyösi Mártonnal, a Jobbik uniós képviselőjével közösen nyilatkozott.