2006 megérkezett Amerikába is

A nap, amikor a nemzetközi baloldal felismerte, hogy az erőszak rossz

Mindig is tudtuk, hogy Magyarország - élén Orbán Viktorral - már legalább tíz éve irányítja-formálja, mit formálja: DIKTÁLJA az európai- és világpolitika trendjeit és eseményeit; de hogy ennyire, az már talán nekünk is megdöbbentő.

Történt ugyanis, hogy egybehangzó vélemények szerint eljött az:

  • AMERIKAI DEMOKRÁCIA LEGSÖTÉTEBB NAPJA.

Na! Rájöttek, hogy mégiscsak történtek visszaélések a szavazatok számlálásánál, netán csaltak valakik (mondjuk AKÁR a demokraták)? Rádöbbentek, hogy Biden szinte mindenhol a semmiből, az éj leple alatt fordított filmbe illő, drámai módon; hogy a bizonyítékokat, ellenérveket mindenhol lesöpörték az asztalról; hogy a közösségi média mára már egyenesen tiltja még a szkeptikusok kérdéseit - magáét az elnökéit is?

Forrás: AFP

Vagy megszólalt a lelkiismerete a nemzetközi véleményformálóknak, hogy talán mégis túlzás volt a Black Lives Matternek annyi történelmi személyiség szobrát büntetlenül ledöntenie, azokat akár önként, proaktívan is eltüntetni; eltűrni, hogy a tömegek a környékbeli, gyanútlan fehéreket zaklassák, őket cipőjük csókolgatására, térdeplésre, kezüket BLM-köszöntésre emelni kényszerítsék?

Nem egészen. Ami most Amerikában történik, az szinte pontosan a 2006-os sajnálatos budapesti események újrajátszása.

Emlékszünk még 2006-ra, ugye? Amikor 2002 után újabb négy évet szavaztatott meg magának az MSZP-SZDSZ, Gyurcsány beismerő, őszödi IGAZSÁGbeszéde pedig egészen spontán kiszivárgott?

kapcsolódó

A magyar demokrácia legsötétebb napja természetesen nem az volt, amikor 2002-ben Rytkó Emília vezetésével megsemmisítették az akkori ellenzék által megkérdőjelezett szavazatokat, hogy semmiféle újraszámolásnak ne lehessen helye; nem is az, amikor Medgyessy Péterről kiderült ügynök(elhárító-)múltja; és semmiképpen sem az, amikor az őszödi beszéd kikerülése után Ferenc testvér még három évig a helyén maradt. És 2006. október 23-a sem, amikor Gergényiék összeterelték a radikális tüntetőket és a békés ellenzéki felvonulókat, majd tiltott eszközök és módszerek segítségével verték szét, akit értek.

  • A magyar demokrácia legsötétebb napja természetesen az volt, amikor a CSŐCSELÉK (az akkori rendfenntartó erők érdekes asszisztálásával) megtámadta, majd elfoglalta az akkori MTV-székházat.

Forrás: MTI/Soós Lajos

Most attól tekintsünk el, hogy 2010 óta mi mindent követett el büntetlenül a hazai ellenzék a demokrácia, a szólásszabadság és a gyülekezési jog nevében. Hajuk szála se görbült - nagy bánatukra.

kapcsolódó

Facebookos hírfolyamom rendesen felbolydult ma reggelre (január 7-ét írunk): és érdekes módon nyugat-európai ismerőseim lettek megint a leghangosabbak és legbátrabbak (igaz, a magyar balliberálisokat már rég rejtettem). Akik 2016-ban Trump győzelme és a Brexit fölött jajveszékeltek (jaj, UK-USA, mit tettetek), aztán ismét alkalmi és szelektív süketségben, majd némaságban szenvedtek, hogy az egyre biztosabbá váló, drámai fordulatokat hozó, csodával határos Biden-győzelmek újra fellelkesítsék őket, és meghozzák rég elfeledett közlési kényszerüket.

A tegnapi amerikai események baloldali narrativája eléggé hasonló a 2006-os magyarországihoz: Természetesen minden Trump hibája és felelőssége, rajongói pedig mind idióták - minek mentek oda. Megjelentek itt is a busók és az asztrológus sámán-bohócok!

A nemzetközi balliberális oldal mellé nem is annyira passzívan: erősen fanyalogva, a témát szalvétával megfogva felsorakozott a morális jobboldal is: a Heti Válasz és a Mandiner egymást taposta már ma reggel, hogyan ítélje el a számára már túl radikális véleménynyilvánítást.

Inkább legyünk urak, tegyünk minél több gesztust a demokrata baloldal felé, most már tényleg értékelni fogják!

Forrás: AFP

  • Aztán hátha egyszer még az egyszeri történész-hobbista Facebook-tudós is ráeszmél, hogy az a sámánbusó-jelmez az 1773-as bostoni teadélutánra tett egyértelmű kikacsintás, ahol indiánnak öltözött fehér telepesek támadták meg az angolok hajóit: innen aztán egyenes út vezetett a függetlenségi háborúhoz.

De még én is jót nevettem az első halálos áldozatig. Aki történetesen nő és fehér - ráadásul háborús veterán: meglehetősen ironikus így még a genderek harcának közepette is - a többi háromról pedig még alig tudunk valamit.

Fölöttébb érdekes volt azzal szembesülni, hogy 2021-re hirtelen a rendfenntartó erők képesek éles lőfegyvert használni, sőt: tüntetőket agyonlőni. 

Hol voltak négy évig vajon? Hol volt a Nemzeti Gárda?

Lesz Ashli Babbittből is George Floyd, világméretű térdeplés, meg megváltoztatott profilképek és "nem kapok levegőt" ("it's fine, it's cool")? 

Nem lesz. Ha lenne is, majd törli a Twitter és a Facebook.

Most már mégse kéne leszerelni a rendőrséget (se), ugye?